Nisan 27, 2024

PALYAÇOLARDAN NEDEN KORKULUR?

Palyaçolardan korkanlardan mısınız? Belki siz, belki siz değil ama bazıları palyaçolardan korkar. Hatta öyle ki her on kişiden biri palyaçodan korkuyor. Bu korkunun bir adı bile var: Koulrofobi. Küçümsenecek bir korku da değil üstelik. İnsanlar üzerinde ciddi izler bırakabilir. İleri derecedeki hastalar palyaço gördüklerinde titreme, hızlı nefes alıp verme, bağırma gibi tepkiler gösterebiliyor.

PALYAÇOLARDAN NEDEN KORKULUR?

Eğlendirmek, güldürmek amacı taşıyan palyaçolardan neden korkulur peki? Çünkü beyinde bir çeşit otomatik yüz tanıma sistemi vardır. Bu sistem bir insan yüzü gördüğünde hızlıca analiz eder ve zararlı olup olmadığı, tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunda bir karar verir.

Palyaçoların yüzüne bakıldığında normal bir insan yüzüne oranla bozulmuş, abartılı, renkli, zıt ve orantısız çizgilerden oluşur. Yani beyindeki sistem hemen doğal değil olarak algılıyor.

PALYAÇOLARDAN NEDEN KORKULUR?

Yapılan bilimsel araştırma bulgularına göre insana çok benzeyen ama bozulmuş şeyler görüldüğünde içgüdüsel olarak bir ürperme reaksiyonu gösterilir. Bu korkunun bir başka sebebi de palyaçoların yüzlerindeki maskeye benzer makyajdır. Karşımızdakinin gerçek duygularını okuyamadığımızda ister istemez kaygılanmaya başlarız.

PALYAÇOLARDAN NEDEN KORKULUR?

Belki de palyaçolardan tam olarak neden korkulduğunu anlamak için biraz daha tarihte geriye gitmek gerekir. Palyaçolar, jokerler, soytarılar eskiden saraylarda kralları eğlendirirmiş. Bunu yaparken de etraflarında olan bitenleri çok iyi gözlemler ve şakalarını sansürsüz yaparlarmış. Mesela kralın kaç metresi olduğu ya da yemek yemekten göbeğinin ne kadar büyüdüğünü ancak onlar söyleyebilirmiş. Bunu yapmak için çok zeki olmak, çok yönlü olmak gerekir. Zaten soytarılar şiirden, müzikten, tiyatrodan anlar, bazıları yer ve gök bilimleriyle ilgilenir ve hatta felsefe yaparmış.

Gerektiğinde başka herhangi birisinin hatta kralın bile yerini tutabilecek kadar kabiliyetli olmak.

PALYAÇOLARDAN NEDEN KORKULUR?

Şimdi düşünelim. Hem zeki hem komik. Her şeyi görüyor ve istediğini söylüyor. Böyle düşününce biraz korkutucu gelebiliyor değil mi?

 

 

 

Kaynak: https://barisozcan.com/palyacolardan-neden-korkariz/

Yorumlar

  • Ben hiç korkmadım

  • Bu korkuya sahip bir arkadaşım vardı önceden gerçekten bayılacak seviyeye geliyordu

  • Ben de palyaçolardan korkmam

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"UZUN YILLAR ÖTESİNDEN" -FUAT EDİP BAKSI
AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun