Nisan 26, 2024

KUTSAL ÖKÜZDEN GÖLE: ABANT GÖLÜ

Eski zamanlarda şimdiki Abant Gölü’nün olduğu yerde kilisede görevli papazlar yaşar. Papazlar kutsal öküzleriyle birlikte yaşar. Kutsal öküz, koskocaman alana yayılan tarlayı zorlanmadan tek başına sürer ve köylüleri besler. Bu yüzden köy halkı da öküzün üzerine titrer, geçimlerini sağlayan öküze ve papazlara minnet duyarlar.

Kutsal öküzün sihirli olduğuna inanılan bir boyunluğu ve sabanı vardır. Öküzün bunlarla daha güçlü ve bereketli olduğuna inanılır.

KUTSAL ÖKÜZDEN GÖLE: ABANT GÖLÜ

Uzun yıllar kutsal öküz ve papazlar tarlayı ekerek köy halkını besler. Günlerden bir gün kutsal öküz tarlayı sürerken yere yığılır. Papazlar her ne yaptılarsa öküze çare bulamaz. Kısa süre içinde öküz ölür. Herkes büyük bir üzüntüye ve paniğe kapılır. Öküz olmadan tarla sürülemez, tarla sürülemedikçe zamanla tarlayı otlar kaplar, tarla bakımsızlaşır. Başka yiyecek üretimi ve ihtimali olmayan halk kıtlık ve açlıkla boğuşmaya başlar.

KUTSAL ÖKÜZDEN GÖLE: ABANT GÖLÜ

Kilisede kalan son meyze, sebze ve tahıla açlığın etkisiyle köy halkı saldırır. Tam da bu esnada tarlanın olduğu yerde bir gürültü ve toz bulutu eşliğinde koskocaman delik açılır. Deliğin içinden etrafa ateş püskürtür.

KUTSAL ÖKÜZDEN GÖLE: ABANT GÖLÜ

Papazlar bu durumu ilahi bir işaret olarak değerlendirirler. Tüm gün beyin fırtınası yaparlar ve ilahi işareti nasıl değerlendireceklerini düşünürler. Sonra kutsal öküzün sihirli boyunluk ve sabanının işe yarayabileceğine karar verirler. Akşam hava kararınca papazlar tarlaya giderler. Papazlardan biri kutsal öküzün boyunluk ve sabanını ateş püsküren deliğe fırlatır. Ardından gökyüzü aydınlanır, güneş doğar ve etrafta hayvan sesleri ve çiçek kokuları duyulur.

Delikten ateş yerine su fışkırmaya başlar. Bu sayede Abant Gölü oluşmuş olur.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun