Mart 29, 2024

J.R.R. TOLKIEN’E İLHAM OLAN KAPI: AZİZ EDWARD KİLİSESİ

Biliyorsunuz film mitolojiden ilham almıştı. Ama sadece yüzüğü mü? Hayır tabii ki. Elfleri olsun, orta dünya kapısı olsun bunlar hep mitoloji. İşte bugün de J.R.R. Tolkien’in orta dünyayı yaratırken St. Edwards Kilisesi’nin kapısından esinlendiği söyleniyor.

J.R.R. TOLKIEN’E İLHAM OLAN KAPI: AZİZ EDWARD KİLİSESİ

Bu evrenin zamanında kendisi kadar eski iki ağaç bu kapıyı ve girişi gölgelemiş bekliyordu. Pek çoklarının içeri girdiğine ancak sadece bazılarının geri döndüğüne de tanık olmuşlardı. Kapı ağaçların binlerce yıllık nöbetinden sonra onların rengine bürünmüş, sarı ve yeşil tonlarıyla arkasında yatan büyülü dünyaların güzelliklerini keşfetmeleri için maceracılara göz kırpıyordu.

J.R.R. TOLKIEN’E İLHAM OLAN KAPI: AZİZ EDWARD KİLİSESİ

Bu kapı gibi Elf’lerin göz büyüleyen efsunlu Durin’in Kapıları da iki ağaç tarafından etrafı sarılmış şekilde kendilerini sergiliyor. J.R.R. Tolkien’in, kilisenin bulunduğu İngiltere’deki Cotswolds bölgesine pek çok kez gittiği bilinse de St. Edwards kilisesiyle yazarın eserleri arasında böyle bir ilişkinin olup olmadığı, büyülü dünyalardaki efsaneler kadar belirsiz. Yerel halkın kendi kiliselerinin kapısına benzediği için böyle bir söylenti yaymış olması da muhtemel tabii.

J.R.R. TOLKIEN’E İLHAM OLAN KAPI: AZİZ EDWARD KİLİSESİ

Kilisenin Tolkien’e ilham verip vermediğini bir kenara bırakırsak bile Orta Çağ’da yapılmış bu bina ziyaret etmeye kesinlikle değer. Orta Çağ etkisinin yanı sıra 1600’lerde ve Viktoryan dönemde restore edilen yapı, 500 yıllık bir süreç boyunca değişen İngiliz mimarisinin izlerini taşıyor. Ağaç çerçeveli meşhur kapısı ise 1300’lerde inşa edilmiş.

J.R.R. TOLKIEN’E İLHAM OLAN KAPI: AZİZ EDWARD KİLİSESİ

Kaynak: https://kayiprihtim.com/haberler/jrr-tolkiene-st-edwards-kilisesi/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YILDIZ DOĞUMUN AŞAMALARI: N11B NEBULASI
KOZMİK IŞIK GÖSTERİSİ: FS TAU YILDIZ SİSTEMİ
YILDIZLARIN DOĞDUĞU YER: CARİNA NEBULASI
ÇOCUKKEN BESLENİLEN EN ENTERESAN HAYVAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ortamı Anlamak

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun