Nisan 25, 2024

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez genelde yeşil ve ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, türbe veya yatırın yanında kutlanılır. Hatta bu tarz yerlere bu yüzden ‘Hıdırlık’ da denir. Baharın ilk kuzusu yenildiğinde sağlık ve şifa bulunacağına inanıldığı için Hıdırellezde taze bitkiler ve taze kuzu eti veya ciğeri yeme adeti vardır. Aynı zamanda taze bitkiler toplanarak kaynatılıp, suyu içilirse tüm hastalıkları iyileştireceğine; bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez gecesinde Hızır’ın geldiği ve dokunduğu her yer ve her şeye bereket getireceğine inanılır. Bu yüzden çeşitli uygulamalar yapılır.  Biraz bu uygulamalara birlikte göz atalım. Nişanlı çiftler arasında 5 Mayıs günü oğlan evi, kız evine kurban olarak süslenmiş koç gönderir. 6 Mayıs günü kesilerek hep birlikte yenilir. Yemeğe başkaları da davet edilir. Davetliler gelirken gönüllerinden kopan hediyeler getirirler ve bu hediyeler ip üzerinde sergilenir.

Ayrıca sabah erken saatlerden itibaren kapılar ve genç kızlar için yapılan sandıklar açılır. Bunun sebebi de eve bereket dolsun ve genç kız iyi bir evlilik yapsın diyedir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

5 Mayıs gecesi yiyecek kaplarının, ambarlarının ve pasa koyulan her türlü eşyanın ağzı, bereket dolması için açık bırakılır. Dilekleri olanlar bir kağıda isteklerini (ev, araba, çocuk vb.) yazar veya çizerler. Bu kağıdı kırmızılı kurdeleye bağlarlar veya kırmızı keseye koyarak gül dallarına asarlar. Bu sayede Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanılır. Asılan keseler 6 Mayıs günü sabah erkenden toplanır.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Bazı yerlerde evdeki her birey için yedi fasulye veya nohut ekerler. Gelebilecek tüm kötülüklerin bu bakliyata gelmesini dilerler. Bazı yerlerde de ateş yakıp ateşin üzerinden atlarlar. Bu şekilde dilek dilerler.

Umarım bu Hıdırellezde diledikleriniz kabul olur :)

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun