Biraz üşüdüğümüzde, dokunaklı bir olay dinlediğimizde, içimizi etkileyen bir müzik dinlediğimizde veya bir şeyler izlediğimizde tüylerimiz ayaklanır ve diken diken olurlar. Bildiniz değil mi bu hissi? Peki tüylerimiz neden diken diken olurlar? Bugün beraber bunun cevabını öğrenelim!
Milyonlarca yıl öncesinden gelen bir durumdur tüylerin diken diken olması. Atalarımızın vücudunun kıllarla kaplı olduğunu biliyoruz. Tüyler kabardığı zaman onların arasında kalan hava ısıyı hapseder ve bedeni korurdu. Korku anında dikleşen tüyler de düşmanı korkutacak kadar büyük görünmelerini sağlardı. Günümüzü ele aldığımızda bu durum kedilerde hala işe yarıyor. Ama biz insanlar da ise sadece iz kaldı.
Tüylerin diken diken olması refleksinin adı piloereksiyon. Beyin ani bir tehdit ya da duygusal yoğunlukta sempatik sinir sistemini uyarır, adrenalin salgılar ve kaslar kasılır. Ardından da görünmez sinyal yayılır: “Hazır ol!”
Ama mesele sadece korku ya da soğuk değildir. Bazen bir şarkı, izlediğimiz bir filmin geçmişteki bir anıyı hatırlatması tüylerini diken diken edebilir. İşte buna bilim “frisson” adını verir. Yani dopamin patlaması. Duygular bedeninle konuşur.
Milyonlarca yıl öncesinden gelmesine rağmen bugün hala çalışıyor. Bu refleks yaraların iyileşmesini hızlandıran bir reflekstir. Aynı zamanda beyinle derin bağlar kuruyor ve hatta gelecekte saç tedavilerine bile kapı araladığı düşünülüyor.
Peki ya sizin tüylerinizi diken diken durumlar neler?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız