Mayıs 09, 2024

HAYAT VE HAYAT GÜCÜ: AMUN

Tanrıların efendisi ve en önemli tanrı olan Amun, Amon, Ammon, Hammıon, Amen ve Aman olarak da bilinir. Hermopolis kökenli rüzgar tanrısıdır. MÖ 2061’de Thebes yöneticileri ülke birliğini sağlayınca Amun, konumunu daha da güçlendirir.

HAYAT VE HAYAT GÜCÜ: AMUN

Ba (hayat gücü) ve Ankh (hayat) olarak da anılan Amun, insanlığın iyiliksever koruyucusu olarak kabul edilir. Amun, Hermopolis Ogdoad olarak bilinen sekiz başlangıç tanrısından birisidir. Karısı Amunet de bu başlangıç tanrılarından birisidir.

HAYAT VE HAYAT GÜCÜ: AMUN

Amun, zamanla diğer tanrılarla özdeşleştirilir. Özellikle güneş tanrısı Ra ile özdeşleştirilen Amun, 18.Hanedan döneminde Amon-Ra olarak anılır. Evrenin yaratıcısı, tanrıların kralı ve firavunların babası olarak görülür. Hatta bu dönemden sonra Amun rahipleri, Amun dışında başka tanrı olmadığını iddia etmeye başlar ve tek tanrıcılığın temellerini atarlar.

HAYAT VE HAYAT GÜCÜ: AMUN

Yerel kentin yerel tanrısı ve koruyucusu olan Amun, akbaba tanrıça Mut ve ay tanrısı Khonsu ile Thebes tanrı üçlemesinde baba figürünü oluşturur.

HAYAT VE HAYAT GÜCÜ: AMUN

Başında iki tüylü taç, boynunda kolye, kollarında bilezik, sağ elinde ankh (hayatın sembolü) ve sol elinde asa olan sakallı bir adam veya koç başlı aslan olarak tasvir edilir. Kıvrımlı boynuzlara sahip bir koç başı ile tasvir edilir.

Amun ve Amunet beraber tasvir edildiklerinde Amun, kurbağa başlı ve Amunet de kedi başlı kadın formunda tasvir edilir.

Yorumlar

  • İlginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIRIK AYNALAR MAYALAR İÇİN ÖBÜR DÜNYAYA GİDEN YOLDU
2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!
İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

HERKESİN BİLMESİ GEREKEN: HEIMLICH MANEVRASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zararlı Detaylar

probiyotik

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun