Mart 29, 2024

ESKİ KÜLTÜRLERDEN BU YANA YASTIĞIN GELİŞİMİ

Hayatımızın en önemli nesnelerinden birisi olan yastıkların ne kadar eskiye dayandığını hiç düşündünüz mü? İyi bir uyku uyuyabilmek ve haliyle iyi uyanabilmek için yastık hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Peki tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanan bu yastıkların zaman içinde nasıl geliştiğini merak ettiniz mi?

ESKİ KÜLTÜRLERDEN BU YANA YASTIĞIN GELİŞİMİ

NEREDEN GELDİ BU YASTIK?

İlk yastığın bugün Irak olarak bildiğimiz Mezopotamya'dan geldiği sanılıyor. Bu yastıklar yaklaşık olarak M.Ö. 7000'de yapıldı. Ama daha öncesine de dayanıyor olabilir. Bilinen ilk yastık ile bugün bildiğimiz yastık arasındaki en önemli farklardan biri; rahatlık ve destek amaçlı kullanılmamış, taştan yapılmış olmalarıdır. İlk yastıklar daha çok işlevsellik için kullanıldılar. Mesela başınızı yerden yukarıda tutmak ve böceklerden ve diğer ürkütücü böceklerden korumak. Bunun yanı sıra, yastık bir statü sembolü görevi görüyordu. Oyulmuş taş pahalıydı ve bu nedenle yalnızca toplumdaki en zenginlerin yastığı vardı.

ESKİ KÜLTÜRLERDEN BU YANA YASTIĞIN GELİŞİMİ

ANTİK ÇİN’DE YASTIK

İlk yastıklar gibi sert yastıklar Antik Çin’de de yaygındı. Ama bu defa bu bir tercih sebebidir. Rahat yastık da yapabilecekken sert yastık yapmayı tercih ettiler. Çünkü yumuşak bir yastığın vücutlarındaki enerjiyi ve canlılığı çekeceğini düşünürler. Çin'de sert yastıkların kullanılmasının birkaç nedeni vardı. Baş ve boynu sabitlemek, saç stilini gece boyunca yerinde tutmak ve kan dolaşımını artırmak bu nedenlerden bazılarıdır.

Eski Çin halkı bugün bildiğimiz gibi, yastıkların sağlığınızı etkileyebileceğini düşündüler. Hatta yastıkların rüyalara rehberlik ettiği ve kötü ruhları kovmaya yardımcı olduğuna dair bir inanç da vardır.

Eski Çin halkı yastıklarını porselen, yeşim, çömlek, ahşap ve hatta bronzdan yapardı.

ESKİ KÜLTÜRLERDEN BU YANA YASTIĞIN GELİŞİMİ

ESKİ MISIR’DA YASTIK

Mısır'daki eski mezarlarda bulunan koltuk başlıkları, bize bu medeniyet için yastıkların ne amaçla kullanıldığı hakkında bir fikir veriyor. Yine genellikle taş, ahşap ve hatta seramik malzemeler gibi sert malzemelerden yapılmıştır. Bugün olduğu gibi baş ve boynu desteklemek için kullandılar. Yastıklarını korumak için resimlerle süslediler.

En yaygın gravürlerden biri, evleri ve uyuyanları koruduğu bilinen bir tanrıdır. Eski Mısır'da, uyurken kötü ruhlara karşı daha duyarlı olduğunuza inanılırdı ve bu da bu koltuk başlıklarının yapılmasına neden oldu.

ESKİ KÜLTÜRLERDEN BU YANA YASTIĞIN GELİŞİMİ

ANTİK YUNAN VE ROMA’DA YASTIK

Bu iki eski uygarlıkta yastıklar hakkında pek bir şey bilmiyoruz, ancak bildiğimiz şey, en sonunda sadece kafayı desteklemek yerine rahatlık için yastık yapmaya karar verdikleri. Normal vatandaşlar pamuk ve hasır gibi malzemelerden yapılmış yastıklardan yararlanırken, en zenginler kuş tüyü ve tüyden yapılmış yastıklara sahipti. Bu da Mezopotamya'da olduğu gibi yastığın bir statü sembolü olarak hizmet ettiğini gösteriyor.

Zaman geçtikçe erkekler bu yumuşak yastıkları bir zayıflık olarak görmeye başladılar, ancak 16. yüzyıla doğru yeniden yaygınlaştılar. Yastıklar, başınızı dinlendirmek, kutsal kitapları yerleştirmek ve kilisede kullanılırdı.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • BU KADAR ESKİYE DAYANDIĞINI BİLMİYORDUM!

  • İnsanlık her zaman başını yumuşak bir yere koymak istemiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YILDIZ DOĞUMUN AŞAMALARI: N11B NEBULASI
KOZMİK IŞIK GÖSTERİSİ: FS TAU YILDIZ SİSTEMİ
YILDIZLARIN DOĞDUĞU YER: CARİNA NEBULASI
ÇOCUKKEN BESLENİLEN EN ENTERESAN HAYVAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ortamı Anlamak

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun