Nisan 29, 2024

EJDERHA BETİMLİ ŞİFA TASI -Friendz10

Batman Hasankeyf’teki kalede, bir şifa tası ortaya çıkarıldı. 800 yıllık tasta akrep, köpek ve çift başlı ejderha çizimleri bulunuyor. Arkeologlar, Artuklu dönemine ait kalede yapılan kazılarda hayvan ısırıklarına karşı koruma amaçlı kullanılmış 800 yıllık şifalı tas keşfetti.

EJDERHA BETİMLİ ŞİFA TASI -Friendz10

Bölgedeki kazılara liderlik eden Mardin Artuklu Üniversitesi arkeoloji profesörü Zekai Erdal, kasenin Artuklu hanedanının bölgeyi yönettiği 12. veya 13. yüzyıla ait olduğunu söylüyor. Kale de aynı tarihlerde Artuklular tarafından yaptırılmıştı. Bu hanedan yaklaşık üç yüzyıl boyunca Hasankeyf çevresini yönetmiş ve Haçlılar ve Bizans İmparatorluğu ile çatışmalara girmişti.

Orta Çağ İslam dünyasında halk hekimliği noktasında kullanılmış olduğu düşünülen 800 yıllık kase, köpek, akrep, yılan ve çift başlı ejderha resimleriyle süslenmişti. Kasenin üzerinde ayrıca Kuran ayetlerinin de yer aldığı bazı ifadeler ve semboller yer alıyor.

EJDERHA BETİMLİ ŞİFA TASI -Friendz10

Pek çok kültürde şifalı kase kültürü bulunuyor. Zekai Erdal hala var olan şifalı kaseleri tespit etmek için literatür araştırması yaptığını ve bunun dışında çoğunluğu müzelerde veya özel koleksiyonlarda bulunan 22 örnek bulduğunu söylüyor.

Orta Çağ’da Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde şifalı kaseler kullanıldı. Ortadoğu dışında Tibetliler de benzer amaçlarla kaselerden yararlanmışlardı ve kaselerin Tibet versiyonu modern zamanlarda da kullanılmaya devam ediyor.

 

Kaynak: arkeofili.com

Yorumlar

  • Çok enteresan

  • aaa çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

"FENA SIKILDIM (MİSAFİR)" -ORHAN VELİ KANIK
HAPPY 34TH ANNIVERSARY OF HUBBLE'S LAUNCH!
PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun