Temmuz 27, 2024

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Tüm zamanların en ünlü doğal mumyası, hiç kuşkusuz, 1991 yılın­da Avusturya'nın Otztaler Alpleri'nde bulunan "Buzadam Ötzi" ninki... 5000 yıl öncesine ait olan Ötzi'nin cesedinin iyi korunmasındaki en önemli etken rüzgar... Ölümün­den sonra, ılık sonbahar rüzgarları cesedin kurumasına neden olmuş, daha sonra ceset bir buzla kaplan­mış. Ardından gelen müthiş bir fır­tına, Sahra kumunu buzun üzerine yapıştırmış, daha soma güneşle bir­likte buzlar çözülmüş...

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Bu anlatımla ilgili bazı polemik­ler de yok değil. En önemlisi, cesedin kendisiyle ilgili... En yavaş bu­zullar bile 500-600 yıl içinde yeni­leniyorlar ve içlerindeki her şeyi boşaltıyorlar. Bu aşamada, buzulla­rın arasında kalmış cesetlerin tek kelime ile paramparça olacakları ile­ri sürülüyor. Çünkü, bu aşamada bir buzulun ortalama statik basıncı met­rekare başına 14-20 ton... Bu basınç altındaki cesedin tahribata uğrama­dan kalabilmesi hemen hemen ola­naksız... Oysa "Buzadam"ın dudak ve burun dışında fazla zarara uğra­madığı görülüyor. Bu noktadan ha­reket eden Ramer Henn, Ötzi'nin buzullar tarafından doğal biçimde de korunmuş bir ceset olmadığını, bir mumya olduğunu iddia ediyor.

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğanın başardığı en eski mum­ya Ötzi'nin ki ama her an her yerde bir ölüyle karşılaşmanız mümkün... Orta Meksika'da, Guanajauto'daki "Mumyalar Müzesi"nde yüzlerce mumya sergileniyor. 150 pesoya (1,5 milyon), tarih öğrencilerinden videolu Alman turistlere kadar bin­lerce kişi bu müzeye akın ediyor. Onlara karşı ilgimiz sadece bilimsel olamaz... Ya günün birinde hepimi­zi bekleyen ölümü merak ediyoruz ya da ölüleri, hâlâ öteki dünya ile aramızda kutsal bir köprü olarak gö­rüyoruz... Cevap her neyse, açık olan tek şey, ölülerin de bir hikâye­leri olduğu.

Yorumlar

  • Sizce de çok ilginç değil mi?

  • Bir zamanlar tıbbın geldiği son nokta

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nefes Almak ve Burnumuz

Nefes Almak ve Burnumuz

Korkularımız ve Sosyal Hayat

Korkularımız ve Sosyal Hayat

Korkular ve Fobiler

Korkular ve Fobiler

En Yaygın Psikolojik Korkular ve Tedavileri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yoruma Açık

probiyotik

Nefes Almak ve Burnumuz

bubble30

THE NEW COLOSSUS - EMMA LAZARUS

Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun