Mayıs 20, 2024

BİZANS’IN İLK KADIN TARİHÇİSİ: ANNA KOMNENA

Bizans’ın ilk kadın tarihçisi olan Anna Komnena, 1 Aralık 1083 tarihinde imparatorluk sarayında doğmuş, Bizans imparatoru Aleksios I’in kızıdır. Tarihçi prenses aynı zamanda, biyografici, hekim ve hastane yöneticisidir.

Doğduğu gün geleceğin hakimi ilan edilen Anna Komnena, taht oyunları ile kendinden beş yıl sonra doğan erkek kardeşine hakkını kaptırmıştır.

Evlilikleri ile taht hakkını geri almaya çalışan Anna, Caesar Nikiforos Bryennios ile evlenmiştir. Bir general, tarihçi ve devlet adamı olan Bryennios ile evliliği politik bir hamledir.

BİZANS’IN İLK KADIN TARİHÇİSİ: ANNA KOMNENA

Babası ölüm döşeğinde iken eşinin tahta geçmesi ile ilgili kulis çalışmalarına başlamış, fakat babası imparatorluk mührünü erkek kardeşine teslim ederek ölmüştür. Annesi ile birlikte kardeşini öldürme planları yaparken yakalanır ve tüm mal varlığına el konularak saltanata veda etmek zorunda bırakılır.

BİZANS’IN İLK KADIN TARİHÇİSİ: ANNA KOMNENA

Saltanat ile ilgili planlarından vazgeçen prenses yazarlık yönünü inzivaya çekildiği dönemde geliştirir. Gerçekçi bir bakış açısı ile kaleme aldığı ‘Aleksiad' kitabı, babası I. Aleksios Komnenos'un imparatorluk yıllarını konu almıştır. Anna Komnena’nın Birinci Haçlı Seferi hakkında anlattıkları, tarih için büyük değer taşır, çünkü mevcut tek Bizanslı görgü tanığı kendisidir.

BİZANS’IN İLK KADIN TARİHÇİSİ: ANNA KOMNENA

Bir kadın olarak dünyaya gelen Anna’nın, cinsiyeti nedeni ile yaşadığı trajedi onun öncelikle tarih alanında kendini geliştirmesine sebep olmuştur. Sorunların kaynağını belirlemiş, kendi ile uzlaşmış ve yapabileceğinin en iyisini başarmıştır.

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun