Mayıs 17, 2024

BEYAZLAR İÇİNDE BİR SENDROM: KUDÜS SENDROMU

Kudüs şehrini ziyaret eden turistlerin %2’sinde görülen Kudüs sendromu, ziyaretçinin şehrin ilahi aurasından etkilenerek deyim yerindeyse dini bir saplantı geliştirmesidir. Bu sendrom, anormal bir takım söylem ve davranışları beraberinde getirir. Ne var ki, Kudüs'ün akıl hastanelerinde bu hastalık için ayrılmış bölümler olsa da hastalığın tıbbi bir tedavisi mümkün değil.

BEYAZLAR İÇİNDE BİR SENDROM: KUDÜS SENDROMU

Kudüs ziyaretinde lüzumundan fazla tesir altında kalmanın bir sonucu olarak ziyaretçilerin kendilerini bazen Mesih sanmaları; bazen de İsa Peygamber olduklarına inanmaları gibi durumlar "Dinsel Psikoz" olarak nitelendirilmekte. Bu tip durumlarda, sendroma yakalanan kimselerin eline bir asa olarak Kızıldeniz’i ikiye ayırmaya çalıştıkları da gözlemlenmiştir.

BEYAZLAR İÇİNDE BİR SENDROM: KUDÜS SENDROMU

Şehri ziyaret eden birinin Kudüs sendromuna yakalandığını anlamanın birkaç belirgin yolu var. Bunlardan birisi, kişinin kendisini büyük bir lider olarak görmesi. Ekseriyetle, kişinin olduğunu sandığı kişi, kutsal kitapta adı geçen biridir. Sendromun belirtilerinden bir diğeri, beyaz giyinme takıntısıdır. Beyazlara bürünen sözüm ona 'Mesihler', aydınlandıklarını iddia ederek yolda insanları çevirir ve onlara vaaz verir. Tanrı'nın elçisi olduklarını ve bizzat Tanrı tarafından görevlendirildiklerini/ görevlendirileceklerini düşünürler.

En ilginç belirti ise, Kudüs sendromlu kişilerin vücudu tahriş edecek oranda yıkanma, keselenme ve temizlenme saplantıları geliştirmeleridir.

BEYAZLAR İÇİNDE BİR SENDROM: KUDÜS SENDROMU

Kayıtlara göre 1980 ve 1993 yılları arasında şehri ziyaret eden bin 200 turist bu sendroma yakalanmıştır. Sendrom, İsrailli psikiyatristler tarafından kabul görmüş olsa da DSM’de tanımlanmamıştır.

*DSM: Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı

BEYAZLAR İÇİNDE BİR SENDROM: KUDÜS SENDROMU

Kudüs sendromunun bir tedavisi yoktur. Gözlemlere göre Kudüs dışına çıkıldıktan sonra 5-7 gün içerisinde sendromun ortadan kaybolmaktadır. Yani bu sendrom, Kudüs sınırları içerisinde var olup şehir terk edildikten kısa bir süre sonra kendiliğinden yok olabiliyor.

 

Kaynak: https://boboscope.com/icerik/kudus-sendromu

Yorumlar

  • Çok garip bir sendrom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun