Mayıs 20, 2024

ANTİK ÇAĞ’IN İLK KADIN FİLOZOFU: THEANO

Antik çağın ilk kadın filozofu Theano, Pisagor’un eşidir. Pisagor öğretilerine sıkı sıkıya bağlı filozof; felsefe, geometri, matematik anabilim dallarında eğitim almıştır.

Pisagor öğretisine göre ‘Bir insan sözlerini genellikle dikkatsizce söyler, bu yüzden bir insan eğer ne söyleyeceğini bilmiyorsa susmalıdır’. Pisagor Orpheusçuluk ekolünü takip ederek ruhun varlığı ve ölümsüzlüğü inancını öğrencileri arasında yaymaya başlar. Verdiği eğitimler yüzünden de düşmanları tarafından öldürülmesi kaçınılmaz olur.

ANTİK ÇAĞ’IN İLK KADIN FİLOZOFU: THEANO

Filozof Theano, Pisagor Okulu’ndan aldığı eğitim doğrultusunda kocası öldükten sonra özellikle kız çocuklarını okuluna davet eder. Hayatın salt maddeden ibaret olmadığına, ruhun yeniden doğacağına, bu yüzden de insanların erdemli bir hayat yaşamaları gerektiğine inanır. Matematik ve metafizik teorilerine büyük önem vermiş, rakamları da düzeni sağlayan temel unsurlar olarak kullanmıştır. Pisagor öğretisini Ege ve Mısır’a kadar yayma başarısı göstermiştir.

ANTİK ÇAĞ’IN İLK KADIN FİLOZOFU: THEANO

Filozof Theano okulda verdiği derslerin nerede ise tamamını ahlak ve erdem konuları üzerine inşa etmiştir. Döneminin en ileri görüşlü kadınlarından biri, bir felsefe okulunun baş temsilcisi Theano, ahlak anlayışını kadınlar üzerinde yoğunlaştırmıştır. Erkeklerin kadınlardan daha üstün olduğunu, kadınların hayatın her alanında erkeklerden geri planda kalmasını savunur. Theano’ya göre ‘İyi Bir Kadın’ olmak erkeğine ‘İyi Bir Eş’ olmaktan geçer.

ANTİK ÇAĞ’IN İLK KADIN FİLOZOFU: THEANO

Dönemin şartları içinde toplumda yer edinmeye çalışan kadının büyücülük ya da cadılık ile itham edildiği bir çağda, Filozof Theano’nun hemcinsleri üzerinden ahlak dersleri vermesi ne kadar bilimsel etiğe uymaktadır… Eşinin sağladığı olanaklar ile ilkleri yaşayan bir kadın, etik kuralları öncelikle hemcinsleri üzerinde denemiştir.

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En Etkili Olan

probiyotik

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun