Nisan 19, 2024

Yunuslar İnsanlar Kadar Zeki Olabilir mi? (II)

Mademki yunuslar insanlara bu kadar benziyor, onlara insanlara davrandığımız gibi davranmamız gerekmez mi? Mesela, onları hayvanat bahçelerinde ya da akvaryumlarda esir etme konusunu tekrar düşünmemiz gerekmez mi? “Yunusların tüm bu şaşırtıcı özelliklerini düşününce, onları esaret altına almamız hiç de etik değil” diyor Marino ve ekliyor: Doğal ortamlarında yaşayan yunuslar yaklaşık 100 kilometrekarelik bir alanı kendilerine yerleşim yeri olarak seçebilirken, esaret altında olanlar bunun sadece milyonda biri kadar bir alana mahkûm oluyorlar. Daha da üzücü örnekler de verilebilir. Reiss, dünyanın çeşitli bölgelerindeki yunus katliamlarına dikkat çekiyor ve Japonya’daki Taiji kasabasında çekilmiş bir videoda yunusların nasıl katledildiğini gösteriyor.

Yunuslar İnsanlar Kadar Zeki Olabilir mi? (II)

Videoda suyun tamamen kırmızıya boyandığını görmek bile bu vahşeti anlamaya yetiyor. “Bilim insanları artık yunusların nasıl düşündüğünü ve hissettiğini biliyorlar. Elde ettikleri verileri kullanarak insanları da yunuslara karşı daha özenli davranmaya sevk edecek çalışmalar yapmalılar. Zaten bu seneki toplantının önemli konularından biri de bu. Bizim bilimsel çalışmalarımız ve elde ettiğimiz veriler uluslararası politika ve etik çalışmalarını yönlendirmekte kullanılmalı.” diyor Reis ve konuşmasını şöyle tamamlıyor: “Bilimsel gerçekler ve yönlendirmeler coğrafi sınırları aşmalı.”

Yunuslar İnsanlar Kadar Zeki Olabilir mi? (II)

Son olarak Loyola Marymount Üniversitesi’nden filozof Thomas White, yunusların insana benzeyen canlılar olarak düşünülmesi yanlış, onlar doğrudan insan olarak düşünülmeli diyor. Çünkü yunuslar felsefecilerin tanımlarına göre insan olmak için gereken özelliklerin çoğuna sahipler. Canlı olmaları, çevrelerinin farkına varmaları ve duygulara sahip olmalarının yanı sıra, kişilik sahibi olmaları, kendini kontrol etme davranışları sergilemeleri ve başkalarına da etik denilebilecek şekilde davranmaları onlara insan diyebilmek için yeterlidir diyor filozof White. Bu özelliklerin hepsini bir arada bulabileceğiniz diğer tek canlı insan.

Yunuslar İnsanlar Kadar Zeki Olabilir mi? (II)

Kaliforniya Üniversitesi sinir anatomisi uzmanlarından Jacopo Annese ise şu ana kadarki bilimsel verilerin net bir sonuç verecek boyuta ulaşmadığı konusunda bizleri uyarıyor: “Henüz insanda bile beynin hangi kısımlarının net olarak zekâ ile bağdaştırılacağı netlik kazanmış değil. Durum böyle iken yunus beyni için bir şey söylemek oldukça zor. Tartışma yaratabilecek böylesi bir konuda yorum yapabilmek için araştırmaların devam etmesi gerekiyor.”

Yorumlar

  • Göründüklerinden daha zeki oldukları kesin

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler
Büyük Trajedilerin Kısa Tarihi

Büyük Trajedilerin Kısa Tarihi

Hortum Avcıları

Hortum Avcıları

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bataklıktan Çıkarken

probiyotik
bubble30
Nielawore

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun