YILDIZ YARATAN KOÇ BASINCI

Coma Berenices takımyıldızında 54 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir cüce galaksi, NASA Hubble uzay teleskobu tarafından yakalanan yüksek enerjili bir olay geçiriyor. Küçük galaksi, galaksinin bölgelerinde alışılmadık derecede yüksek düzeyde yıldız oluşumuna neden olan ram basıncı sıyırma adı verilen bir süreçten geçiyor.

YILDIZ YARATAN KOÇ BASINCI

Uzaya nüfuz eden gaz ve toz galaksiler üzerinde baskı uygular. Ram basıncı olarak adlandırılan bu direnç, bir galaksiyi yıldız oluşturan gaz ve tozdan arındırabilir veya yeni yıldızların oluşumunu sınırlayabilir. Bununla birlikte, koç basıncı galaksinin diğer bölgelerindeki gazı da sıkıştırabilir ve bu da yıldız oluşumunu artırabilir. Bu durumda galaksi, ram basıncının sıyırdığı yükü taşıyan kenarları boyunca hiç yıldız oluşumuna sahip değil gibi görünmektedir, ancak galaksinin derinliklerindeki yıldız oluşum oranları patlamaktadır!

YILDIZ YARATAN KOÇ BASINCI

Resim açıklaması:

Cüce bir sarmal gökada. Merkez pek parlak değil ve bir miktar tozla kaplıyken, dış disk ve halo suda dönüyormuş gibi etrafı sarıyor. Galaksinin yüzü boyunca, parlak bir şekilde parlayan noktalardan oluşan bir yay, yeni yıldızların oluştuğu alanları işaret ediyor. Galaksi karanlık bir arka plan üzerinde küçük, uzak galaksilerle çevrilidir.

Yorumlar

  • Ne güzel bir basınç!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YOU SEE A DYING STAR!

YOU SEE A DYING STAR!

THE MANE ATTRACTIVENESS OF THE UNIVERSE

THE MANE ATTRACTIVENESS OF THE UNIVERSE

"İSTANBUL'DA 1 MAYIS" -NAZIM HİKMET

"İSTANBUL'DA 1 MAYIS" -NAZIM HİKMET

1 MAYIS İŞÇİ, EMEKÇİ VE DAYANIŞMA BAYRAMI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

YOU SEE A DYING STAR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun