Nisan 30, 2024

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (III)

Bu tip rüzgarlara Atlantik Ok­yanusu'nda "kasırga", Pasifik Ok­yanusu'nun batısında ise "tayfun" adını veriyorlar. Adlandırılış bi­çimleri farklı olsa da tüm kasır­galar tropikal sulardan doğuyor­lar. Bu bölgelerdeki suların sı­caklığı genellikle 26 derece civa­rında dolaşıyor. Buradaki nemli ve sıcak hava zamanla buharla­şıp atmosferin daha üst tabaka­larına çıkıyor. Ne var ki, yüksel­dikçe soğuyan bu nemli ve sıcak hava, atmosferin belli bir nokta­sında, geniş bir alana yayılan "kümülüs" ya da "kümülonimbus" türü kalın bulut tabakaları oluştu­ruyor.

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (III)

İşte tam bu noktada "Cori­olis Etkisi" ortaya çıkıyor. Kuzey yarımküredeki rüzgarlar, bu et­kiyle Dünya'nın hareketine bağlı olarak, bir saatin akrep ve yelko­vanının hareketinin ters yönünde hareket etmeye başlıyorlar. Böy­lece bulutlar, bir alçak basınç merkezinin çevresinde dönüyor­lar. Bu alçak basınç merkezinin tam ortasındaki deliğe meteoroloji uzmanları "kasırga gözü" adını ve­riyor. Buradaki yoğunluk en üst dü­zeye vardığında, su buharı sıvı ha­line dönüşüyor ve çok şiddetli bir yağmur yağmaya başlıyor. Bu yağ­mur bulut kütlesindeki ısıyı özgür bırakıyor ve böylece havadaki dü­zensizlik daha da artıyor. Sonunda kasırga harekete geçiyor.

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (III)

Kasırga sırasında rüzgarın orta­lama hızı saatte 100-105 kilometre arasında değişiyor. Ama kasırga­larda ender olarak hızı saatte 350 kilometreyi bulan rüzgarlara da rastlanıyor. Ancak, asıl önemlisi, kasırgaların çapının ulaştığı boyut­lar... Kasırganın etkinlik alanının çapı 500 ile 1.000 kilometre arasın­da değişiyor. Ortalama olarak 10 gün sürüyorlar ve bu dönem için­de binlerce kilometrelik bir alan içinde gidip gelebiliyorlar. Kasır­galar tropikal sıcak suların üstün­de oluştuklarından kara ile karşı­laştıklarında etkinliklerini yitirmeye başlıyorlar. Çünkü, oluşumları için gerekli olan denizlerin sıcak ve nemli havasından yoksun kalı­yorlar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

İnsanoğlu ve Hayvan Evcilleştirme Serüveni
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (III)
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun