Mayıs 02, 2025

UZAY DANTELİ: GÜNEY HALKA NEBULASI

Güney Halka Nebulası'nın bu görüntüsü, 2022 yılında James Webb Uzay Teleskobu tarafından dünyaya sunulan ilk görüntülerden biriydi. Resmi adıyla NGC 3132 olarak bilinen Güney Halka Nebulası, Dünya'dan 2500 ışık yılı uzaklıkta olup, ömrünün sonuna yaklaşan bir yıldızı çevreleyen gaz ve toz bulutlarından oluşur.

Webb, yüksek çözünürlüklü kızılötesi görüşü sayesinde, tozun içinden geçerek nebula içerisindeki parıldayan detayları inceleyebiliyor. Bu tür gözlemler, gökbilimcilerin galaksimizdeki yıldızların yaşam döngülerini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor ve Webb'in keşifleri henüz yeni başlıyor.

UZAY DANTELİ: GÜNEY HALKA NEBULASI

Görüntü açıklaması: Webb teleskobunun NIRCam aracı tarafından yakalanan bu gezegenimsi nebula, uzayın karanlık fonunda görülüyor ve arkasında yıldız ışıkları parlıyor. Nebula, dantelimsi kırmızımsı turuncu gaz ve toz bulutlarıyla düzensiz oval bir şekle sahip. Dairenin daha iç kısımlarında gaz ve toz parlak mavi renkte ışıldıyor. Parlayan beyaz bir halka, kırmızı ve mavi gazları birbirinden ayırıyor. Bu halkaların merkezinde, biri diğerinden çok daha parlak olan ve kırınım sivri uçları yayılan iki yıldız bulunuyor.

UZAY DANTELİ: GÜNEY HALKA NEBULASI

Sizce dantelli gibi görünüyor mu?

Yorumlar

  • Uzayın da danteli böyledir belki

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EVRENDE GÖREBİLDİĞİMİZİN FAZLASI VAR
MASMAVİ BİR KUĞU GİBİ: OMEGA NEBULASI
KIRMIZI PERİLER DİYARI: NARMAN PERİ BACALARI
ELAZIĞ’DAN BİR YARATIK

ELAZIĞ’DAN BİR YARATIK

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zayıf Taraf

probiyotik

DEPREM

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun