Ekim 24, 2024

TEK TAŞIMI KENDİM ALDIM KENDİM TAKTIM: RX J1131-1231

Bu ışıltılı "mücevherler" veya parlayan turuncu noktalar, aslında aynı nesnenin dört görüntüsüdür - kuasar olarak bilinen son derece parlak bir galaktik çekirdek. Kuasar, kütleçekimsel merceklenme adı verilen bir fenomen nedeniyle dört parlak nokta şeklinde bir yay gibi görünür.

Ön plandaki büyük bir nesne, bu durumda bir galaksi, öylesine güçlü bir kütleçekim alanına sahiptir ki, çevresindeki zaman ve uzayı bükmüştür. Işık, bu bükülmeyi takip ederek çeşitli yollar izler ve galaksinin arkasındaki kuasarın birden fazla kopyasını oluşturur.

Kütleçekimsel merceklenme, bilim insanlarına çok soluk veya çok uzak nesneleri inceleme fırsatı sunan harika bir yöntemdir. Bu doğal "büyüteç" ile Webb'in orta kızılötesi yeteneklerini birleştiren bilim insanları, kuasarın merkezi kara deliği hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. Webb'in gözlemleri, evrenin kütlesinin büyük bir kısmını oluşturan karanlık maddenin doğasını araştırmaya da yardımcı olacak.

TEK TAŞIMI KENDİM ALDIM KENDİM TAKTIM: RX J1131-1231
  • RX J1131-1231, Krater takımyıldızında Dünya'dan altı milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. İlginç portresi NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu'nun #MIRI'si tarafından çekildi.
  • Şimdiye kadar keşfedilen en iyi mercekli kuasarlardan biridir - ön plandaki galaksi görüntüsünü parlak bir yay haline getirir ve nesnenin dört görüntüsünü oluşturarak mücevherli bir halka görünümü verir.
  • Mercekleme, uzak kuasarlarda kara deliğe yakın bölgeleri incelememize olanak tanır. Kuasarlardan gelen X-ışını emisyonunun ölçümleri, merkezi kara deliğin ne kadar hızlı döndüğünü gösterir ve kara deliklerin nasıl büyüdüğü hakkında ipuçları sağlar.
  • Gözlemler, bu kuasardaki kara deliğin birçok farklı yönden malzeme çekmek yerine birleşmeler yoluyla büyüdüğünü gösteriyor.
TEK TAŞIMI KENDİM ALDIM KENDİM TAKTIM: RX J1131-1231

Resim açıklaması:

Soluk mavi bir halka şeklinde görünen bir galaksinin küçük bir görüntüsü var. Halkanın üst kısmında, yan yana duran çok parlak üç turuncu nokta bulunuyor. Bu noktalar, galaksideki tek bir kuasarın kopyalarıdır. Halkanın alt kısmında dördüncü bir kopya daha görülebilir. Halkanın merkezinde, diğer galaksiyi ve kuasarını büyütecek kadar güçlü bir kütleçekimine sahip eliptik bir galaksi yer alır ve küçük mavi bir nokta olarak görünür. Görüntünün arka planı siyah ve boştur.

Yorumlar

  • Gerçekten çok ilginç

  • Gökyüzünün yüzüğü adeta

  • ay bu nee çok acayip

  • Yüzüğe çok benziyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun