Mayıs 08, 2024

NEPTÜN HALKALARININ EN NET GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLDİ!

NASA'nın James Webb Uzay teleskobu, Neptün'e dair gönderdiği ilk görüntülerle kendi "mahallemize" yönelik kabiliyetini de gözler önüne seriyor. Webb, sadece bu uzak gezegenin halkalarının en net görüntüsünü 30 yılı aşkın bir süre sonra yakalamakla kalmadı; aynı zamanda kameraları, buz devini yepyeni bir perspektifte ortaya çıkardı.

NEPTÜN HALKALARININ EN NET GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLDİ!

James Webb tarafından yayınlanan görüntülerde en çok göze çarpan şey Neptün’ün halkalarının canlı görünümü oldu. Neptün'ü gözlemleyen ilk uzay aracı olan NASA'nın Voyager 2'sinin 1989'daki uçuşundan bu yana, halkalardan bazıları tespit edilememişti. Birkaç parlak, dar halkaya ek olarak, Webb görüntüsü Neptün'ün daha soluk toz bantlarını da açıkça gösteriyor.

Neptün sistemi uzmanı ve Webb misyonunda disiplinlerarası bilimci olan Heidi Hammel şöyle söylüyor:

“Bu soluk tozlu halkaları görmeyeli otuz yıl oldu ve onları ilk defa kızılötesinde görüyoruz. Webb'in son derece sabit ve hassas görüntü kalitesi, bu oldukça soluk halkaların Neptün'e bu kadar yakında tespit edilebilmesine olanak sağlıyor.”

NEPTÜN HALKALARININ EN NET GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLDİ!

Neptün'ün 164 yıllık yörüngesi, kuzey kutbunun, görüntünün en üstünde, astronomların görüş alanının dışında kaldığı anlamına geliyor. Ancak Webb görüntüleri, bu alanda ilgi çekici bir parlaklığa işaret ediyor. Güney kutbunda daha önce bilinen bir girdap, Webb'in görüntüsünde de belirgin. Fakat Webb ilk defa, girdabı çevreleyen sürekli bir yüksek enlem bulutu grubunu ortaya çıkardı.

NEPTÜN HALKALARININ EN NET GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLDİ!

Webb ayrıca, Neptün'ün bilinen 14 uydusundan 7'sini de görüntüledi. Webb'in görüntülerinin çoğunda karşımıza çıkan imza kırınım dikenlerini gösteren çok parlak bir ışık noktası, Neptün'ün Webb portresine hâkim oluyor. Ancak bu bir yıldız değil. Aksine bu, Neptün'ün büyük ve sıra dışı uydusu Triton.

NEPTÜN HALKALARININ EN NET GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLDİ!

Yoğunlaşmış azotun donuk parıltısıyla kaplı olan Triton, ona çarpan güneş ışığının ortalama %70'ini geri yansıtıyor. Bu görüntüde Neptün'ü gölgede bırakıyor çünkü gezegenin atmosferi, bu yakın kızılötesi dalga boylarında metan emilimiyle kararıyor. Triton, Neptün'ü alışılmadık geriye dönük bir yörüngede dönüyor. Bu da astronomları, bu uydunun aslında, Neptün tarafından kütleçekimsel olarak yakalanan bir Kuiper kuşağı cismi olduğunu düşünmeye itiyor. Önümüzdeki sene, Triton ve Neptün üzerine ek çalışmaların yapılması planlanıyor.

 

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • Harika!

  • Ayna gibi çıkmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIRIK AYNALAR MAYALAR İÇİN ÖBÜR DÜNYAYA GİDEN YOLDU
2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!
İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

HERKESİN BİLMESİ GEREKEN: HEIMLICH MANEVRASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zararlı Detaylar

probiyotik

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun