Nedir Bu Evrensel Madde?

Yeşil yapraktan saf altına, parmaklarımızın arasından akıp giden sudan göğsümüzü, kollarımızı, parmaklarımızı süsleyen gümüşe kadar... Sonsuz biçimler aldığı gözleniyor, ama biraz yakından bakıldığında tüm bu çeşitliliğin özünde üç temel ve evrensel parçacıktan oluştuğu anlaşılıyor: Proton, nötron ve elektron... Bu üç küçük parçacık, bir dizi farklı bütünleşme sonucu sonsuz sayıda madde oluşturuyor. 

Nedir Bu Evrensel Madde?

Tüm maddelerde başlangıçta aynı birleşme şeması gözleniyor

Bir mini güneş sistemini anımsatan birleşme formülünün sonunda atomlar oluşuyor. Her atomun merkezinde de bir çekirdek var. Çekirdeği, birbiriyle dirsek teması halindeki proton ve nötronlar meydana getiriyor. Bu merkezin çevresinde ise uydu biçiminde elektronlar yer alıyor. Atomun çekirdeğinde ne kadar proton varsa, o kadar da elektron bulunuyor... İşte, bir atomun yapısını da bu proton ve elektronların sayısı belirliyor. Örneğin, bu rakam 29 ise o madde bakır, otuz ise çinko oluyor.

Nedir Bu Evrensel Madde?

Evrende atomların sayısı oldukça kısıtlı... 100 taneyi geçmiyor. Ama, bu 100 küsur atom, daha karmaşık yapılar halinde birleşerek evrendeki çeşitliliği oluşturuyor... Bu karmaşık yapılara da molekül adı veriliyor. Bir karbon atomu, 2 oksijen atomuy-la birleşerek karbon gazını meydana getiriyor. Bu formüldeki karbon atomu silisyum atomuyla değişirse silis, yani kum ortaya çıkıyor.

Yorumlar

  • Çok şaşırtıcı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Yazının Evrimi

Yazının Evrimi

Örümcekler Ağlarını Neye Göre Örüyorlar?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

YOU SEE A DYING STAR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun