Mayıs 02, 2024

Mikroplar Akıllı Olabilir Mi?

Mikroorganizmaların zekâ ürünüymüş gibi görünen davranışları tıpkı başka özellikleri gibi çeşitlilik gösteriyor. Tabii ki mikroorganizmalar için gerçek bir zekâdan bahsetmek imkânsız, çünkü bir sinir sistemine bile sahip değiller. Mikroorganizmaların bu tür davranışları, bir çeşit “kimyasal bilgisayar” gibi işleyerek sergiledikleri düşünülüyor.

Mikroplar Akıllı Olabilir Mi?

—Mikroplar İletişim Kuruyor

—Mikroplar Karar Veriyor

—Mikroplar Yönlerini Buluyor

—Mikroplar Öğreniyor ve Hatırlıyor

Mikroplar Akıllı Olabilir Mi?

Çok hücreli organizmalar gibi göz önünde olmamaları, çok farklı ortamlarda yaşayabilmeleri, gözlemlenmelerinin ve incelenmelerinin daha zor olması gibi sebeplerden dolayı mikroorganizmaların dünyasına dair pek çok ilginç ve sıra dışı olgu hâlâ gizemini koruyor. Bu gizemler aydınlandıkça da mikroorganizmaları nitelemekte kullanılan “basit”, “ilkel” gibi sıfatlar yeniden gözden geçirilecek gibi görünüyor.

Mikroplar Akıllı Olabilir Mi?

Bu modele göre, hücre dışarıdan gelen bilgiyi girdi olarak kullanıp çıktı olarak bir davranış ortaya koyuyor. Bu defa işlem birimleri, bilgisayarlardaki mantık kapılarına benzer biçimde işleyen proteinler. Dışarıdan gelen girdiler proteinlerin şekil değiştirmesine, bir araya gelmesine ya da belirli bilgi işleme silsileleri içerisinde bazı proteinlerin kimyasal olarak değişmesine yol açıyor. Sonuçta uyarılan efektör proteinler de davranış tepkisini oluşturuyor. İşte mikroorganizmaların, çevrelerinin farkında oldukları ve bilinçli olarak tepki verdikleri izlenimini uyandıran davranışlarından bazıları:

Yorumlar

  • Bu mikroplar tehlikeli oldukları kadar akıllılar da

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Yazının Evrimi

Yazının Evrimi

Örümcekler Ağlarını Neye Göre Örüyorlar?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

YOU SEE A DYING STAR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun