MERHABA DÜNYALI BİZ DOSTUZ: BASKET DENİZYILDIZI

Bilim sayesinde dünyanın hatırı sayılır bir kısmını biliyoruz. Ama dünyanın tamamını biliyor muyuz? Hayır, oldukça ufak bir kısmını biliyoruz. Peki ya bilimin bildiği şeylerin ne kadarını biliyoruz?

Bu konuyla ilgili Neil deGrasse Tyson şöyle der:

“Beni harekete geçiren iki temel düşünce vardır: Dün yaşam hakkında ne kadar biliyor idiysen bugün daha fazlasını öğren ve diğerlerinin acısını azalt. Bu düşüncenin seni ne kadar ileri taşıyacağını görünce şaşıracaksın.”

MERHABA DÜNYALI BİZ DOSTUZ: BASKET DENİZYILDIZI

Fotoğrafta gördüğünüz tuhaf canlı, internette ‘açıklanamayan canlı’, ‘Dünya’daki uzaylı’ gibi başlıklarla paylaşılır. Peki aslında ne? Basket Denizyıldızı. Bu canlılar hakkında çok fazla şey henüz bilinmiyor; ancak Derisidikenliler şubesi içerisinde, Türkçede Yılanyıldızları olarak bilinen Phrynophiurida takımında yer aldıklarını biliyoruz. İlk olarak 1816 yılında Lamarck tarafından tanımlanmışlardır.

MERHABA DÜNYALI BİZ DOSTUZ: BASKET DENİZYILDIZI

Basket Denizyıldızı pek çok koldan oluşur. Bu kolların her biri de alt kollara ayrılır. Bu, radyal simetrik hayvanlarda kolayca rastlanabilen bir çoklanma tipi mutasyonun eseridir. Bu kolların uzunluğu 70 santimetreye kadar, merkezde bulunan diskin çapı ise 14 santimetreye kadar ulaşabilir.

Evrimsel tarihleri Karbonifer Dönem'e kadar takip edilebilmiştir ve şu anda 4 aileyi içerisinde barındırmaktadır. Dünya'daki toplam bu takıma ait tür sayısı ise bilinmemektedir.

MERHABA DÜNYALI BİZ DOSTUZ: BASKET DENİZYILDIZI

Genelde çok derin sularda yaşadıkları için sürekli karşılaşılabilecek canlılar değillerdir. Vahşi hayatta 35 yıl kadar yaşayabilmektedirler ve 5 kilograma kadar çıkan ağırlıklara ulaşabilirler. Tıpkı diğer derisidikenliler gibi kanları bulunmaz ve vasküler bir sistem aracılığıyla dokularını oksijenle beslerler.

MERHABA DÜNYALI BİZ DOSTUZ: BASKET DENİZYILDIZI

Peki sizce uzaylı olabilirler mi?

 

 

Kaynak: https://evrimagaci.org/dunyadaki-uzayli-basket-deniz-yildizi-7655

Yorumlar

  • Olabilir mi?!

  • Olabilirler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun