Nisan 26, 2024

Kuşlar ve Organik Gıdalar

Hepimiz organik besinlerin daha iyi ve daha lezzetli olduğunu düşünürüz. Gıda ve Tarım Bilimi dergisinde (Journal of the Science of Food and Agriculture) yayınlanan habere göre kuşlar bizimle aynı fikirde değil. Hem doğal ortamında yaşayan kuşlara, hem de laboratuar ortamında beslenen kanaryalara organik olarak yetiştirilmiş buğdayla modern yöntemlerle yetiştirilmiş buğday arasında tercih yapma şansı verildiğinde kuşların yüzde 60’ının modern yöntemlerle yetiştirilmiş buğdayı seçtikleri görülmüş.

Kuşlar ve Organik Gıdalar

3 yıl süren bu çalışma benzer deneyler arasında bu sonucu veren ilk deney olma özelliğini taşıyor. Daha önce fareler ve tavuklar üzerinde yapılan deneylerde tercih hep organik besinlerden yana çıkmıştı. Araştırmacılar kuşların bu tercihlerinde, modern tarımla yetiştirilen buğdayın yetiştirilmesi sırasında kullanılan azotça zengin kimyasal gübrelerin etkisi olduğunu düşünüyor.

Kuşlar ve Organik Gıdalar

Bu sonuç organik besinlerin besleyicilik açısından diğer besinlerden önde geldiği fikrine şüphe düşürüyor. Ancak araştırmacılar, deneyin sadece kısa dönemli sonuçlarının incelendiğini, uzun dönem etkilerinin ise henüz bilinmediği konusunda uyarıyorlar. Özellikle de modern tarımda kullanılan kimyasalların çevre üzerindeki etkilerinin bu deneyle yorumlanmaması gerektiğini belirtiyorlar.

Yorumlar

  • Hormon sevenler de varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender'in Yolculuğu

Büyük İskender'in Yolculuğu

Dev Dalga Bilimi (IV)

Dev Dalga Bilimi (IV)

Dev Dalga Bilimi (III)

Dev Dalga Bilimi (III)

Dev Dalgaların Bilimi (II)

Dev Dalgaların Bilimi (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun