Mayıs 05, 2024

KÜRESEL BİR KÜMENİN YILDIZLI GÖRÜNTÜSÜ: LMC

Bu, Samanyolu'nun en büyük ve en parlak uydu gökadalarından biri olan Büyük Macellan Bulutu'nda (LMC) yaklaşık 162.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan küresel bir yıldız kümesinin görüntüsüdür. Küresel kümenin 120 ışık yıllık çapı, NASA Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntünün tüm çerçevesini kaplar. Uzay teleskopları tarafından yapılan bu gözlemler, yüz binlerce ışık yılı uzaklıkta gerçekleştirilirken, sıkça yapılan bir yanlış algı, görüntülerin yakınlaştırılarak elde edildiğidir. Küçük teleskoplar belirli bir dereceye kadar yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirken, büyük teleskoplar bunu gerçekleştiremez. Bu, bir teleskobun tek bir gözlemde gözlemleyebileceği gökyüzü bölgesinin boyutunun sabit bir "görüş alanına" sahip olduğu anlamına gelir.

KÜRESEL BİR KÜMENİN YILDIZLI GÖRÜNTÜSÜ: LMC

Hubble'ın farklı boyutlardaki nesneleri gözlemleyebilmesinin nedeni, bu nesnelerin Dünya'dan ne kadar uzakta olduğuyla ilgilidir. Göreceli olarak uzakta olan galaksiler, gökyüzünde resmedilen küresel bir kümeye benzer bir alanı kaplar. Peki ya nesne çok büyükse? Görüntü işlemcileri, farklı gökyüzü bölgelerini kapsayan birden fazla görüntüyü birleştirerek tek bir görüntü oluşturabilirler.

KÜRESEL BİR KÜMENİN YILDIZLI GÖRÜNTÜSÜ: LMC

Görüntüde, bir küresel yıldız kümesi görüntüyü dolduruyor. Yıldızlar, parlak, mavimsi bir çekirdek etrafında birleşirken, çekirdeğin etrafında ve görüntünün kenarlarında seyrek bir bant oluşturuyor. Kümenin önünde, birkaç yıldız belirgin kırınım sivri uçları ile görünürken, arka planda koyu siyah bir zemin mevcuttur.

Yorumlar

  • Yıldız cenneti gibi

  • Bence de öyle!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

"İŞİM NEDİR Kİ" -ATAOL BEHRAMOĞLU

"İŞİM NEDİR Kİ" -ATAOL BEHRAMOĞLU

BU MUHTEŞEM GÖRÜNTÜ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILDI!
KADER AĞLARINI ÖREN TANRIÇALAR

KADER AĞLARINI ÖREN TANRIÇALAR

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun