Ekim 24, 2024

KÜÇÜK GALAKSİ BÜYÜK GALAKSİYİ ÇEKEREK DÖNÜŞTÜRÜYOR

Sonbahar gökyüzünde Perseus, Andromeda ve Triangulum takımyıldızlarını kapsayan bir bölgede büyüleyici bir etkileşim gözlemleniyor. Burada, büyük bir spiral galaksi (UGC 1810), daha küçük bir yoldaş galaksi tarafından çekilerek gül benzeri bir şekle bürünüyor.

Bu büyük galaksideki alışılmadık sarmal desenler, etkileşimin bir göstergesidir. Büyük, dış kol, kısmen bir halka şeklinde görünür ve bu, galaksiler birbirlerinin içinden geçerken meydana gelen bir özelliktir. Bu durum, daha küçük olan yoldaş galaksinin UGC 1810'un içinden geçip merkezin hemen dışına doğru ilerlediğini gösterir.

KÜÇÜK GALAKSİ BÜYÜK GALAKSİYİ ÇEKEREK DÖNÜŞTÜRÜYOR

UGC 1810 bu etkileşimde değişen tek galaksi değildir. Daha küçük, S şeklindeki galaksi de, muhtemelen büyük galaksi ile karşılaşmanın tetiklediği, çekirdeğinde yoğun yıldız oluşumunun belirgin işaretlerini sergiler.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun 21. fırlatma yıldönümünü kutlamak amacıyla 2011 yılında yayınlanan bu görüntü, 17 Aralık 2010 tarihinde çekilen Hubble Geniş Alan Kamerası 3 verilerinin bir birleşimidir. Görüntü, spektrumun mor ötesi, mavi ve kırmızı kısımlarını kapsayan geniş bir dalga boyu aralığını içeren üç farklı filtre ile oluşturulmuştur.

KÜÇÜK GALAKSİ BÜYÜK GALAKSİYİ ÇEKEREK DÖNÜŞTÜRÜYOR

Görüntü açıklaması:

Bu iki galaksinin hizalanışı onları bir gül şeklinde gösteriyor. Daha büyük spiral galaksi çiçeğin taç yapraklarını oluştururken, daha küçük galaksi sapı andırıyor. Görüntünün üst kısmında son derece parlak ve sıcak genç mavi yıldızlar mavi ışık saçıyor. Arka planda ise diğer galaksiler ve yıldızlar yer alıyor.

Yorumlar

  • Mükemmel bir görüntü değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun