Nisan 29, 2024

KIRMIZI VE ALTIN RENK GİYEN GALAKSİLER

Çubuklu spiral galaksi NGC 5068 ve spiral galaksi NGC 1087 ile tanışın. Her iki görüntüde de Webb'in kızılötesi görüşü, toz ve gaz bulutları arasındaki çok sayıda yıldızı aydınlatıyor.

KIRMIZI VE ALTIN RENK GİYEN GALAKSİLER

Resim Açıklamaları:
1. Webb'in çubuklu spiral galaksi NGC 5068'in çekirdeğini ve spiral kolunun bir kısmını gösteren yakın kızılötesi görüntüsü. Beyaz lekeler olarak görülen binlerce küçük yıldız çerçeveyi dolduruyor. Yıldızlar en yoğun olarak çekirdeği oluşturan beyazımsı bir çubukta bulunurken, buradan kola doğru gidildikçe yoğunlukları azalmaktadır. Parlak kırmızıyla gösterilen gaz bulutları, galaksinin ve spiral kolun kıvrımını takip eder.

KIRMIZI VE ALTIN RENK GİYEN GALAKSİLER

2. Webb'in NGC 1087'ye ait görüntüsü, galaksinin uzunluğunun yaklaşık beşte biri kadar olan kısa açık sarı bir çizgi şeklini alan merkezi bölgesi tarafından sabitlenmiş, yoğun nüfuslu bir yüz yüze spiral galaksiyi göstermektedir. Yıldız, gaz ve tozdan oluşan ipliksi sarmal kollar merkezden başlayıp saat yönünde dönerek üst ve alt kenarlara doğru uzanmaktadır. Bu bölgede o kadar çok ışık vardır ki, galaksinin sarmal kolları bulanık görünür. Büyük ölçüde turuncu-altın tonlarındadırlar. Dolu sahne boyunca dağılmış bazı parlak mavi ışık noktaları vardır, ancak koyu gri veya siyah olan alanlarda daha net görünürler. Galaksi boyunca siyah olan birkaç küçük "baloncuk" görünüyor. Sahnenin kenarları koyu siyahtır ve muhtemelen arka plan galaksileri olan birkaç pembe şekille birlikte bazı daha büyük parlak mavi ışık noktaları vardır.

Yorumlar

  • Bu galaksiler de ayrı güzellikte gözüküyorlarmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

"FENA SIKILDIM (MİSAFİR)" -ORHAN VELİ KANIK
HAPPY 34TH ANNIVERSARY OF HUBBLE'S LAUNCH!
PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun