Eylül 11, 2025

Jüpiter’in Haresi Yok Oldu

Astronomlar, Jüpiter’in güney yarımküresinde bulunan kırmızı halkanın yok olduğunu tespit etti. Geçen yıldan itibaren silikleşmeye başlayan halka, bu hafta tamamen ortadan kayboldu. Jüpiter’de bir kuzey, öbürü güney yarımkürede iki karakteristik halkası var. Bu halkalardan biri her 10-15 yılda bir yok olup sonra yeninden beliriyor. Bu değişimlerin nedeni ise henüz bilinmiyor. Daily Mail gazetesinin derlediği bilgiye göre akla en yatkın açıklama, bu değişimlere dönemsel fırtınaların yol açtığı.

Jüpiter’in Haresi Yok Oldu

Gaz ve sıvıyla kaplı dev Jüpiter’in yüzeyinde, farklı yüksekliklerde farklı oranlarda yoğunlaşan kimyasal bulutları dolaşıyor. Kırmızı, kahverengi, beyaz ve sarı renkli bu bulutlar ‘bölge’ denilen açık renkli ve ‘halka’ (ya da kemer) denilen koyu renkli alanların oluşmasına neden oluyor.

Jüpiter’in Haresi Yok Oldu

Jüpiter, bu yıl 24 Eylül’de Dünya’ya en yakın konumunda olacak. Amatör gözlemciler bu tarihte, hava koşulları ve izleme noktasının koordinatları uygun olduğu takdirde, ‘halkasız’ Jüpiter’i teleskoplarla izleyebilecek.

Yorumlar

  • İlginç.

  • bence de ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kubbealtı’ndaki Divan

Kubbealtı’ndaki Divan

Osmanlı'nın Balkan Çıkartması

Osmanlı'nın Balkan Çıkartması

Osmanlı'nın Rumeli İskanı

Osmanlı'nın Rumeli İskanı

Umur Bey ve Bizans

Umur Bey ve Bizans

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın İnsan Olması: Düşünebilmek

probiyotik

Kubbealtı’ndaki Divan

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun