Nisan 29, 2024

HIZLI YILDIZ OLUŞUM BÖLGESİ: N79

James Webb Uzay Teleskobundan alınan bu görüntü, Büyük Macellan Bulutu (Samanyolu'nun bir uydu galaksisi) içindeki devasa bir yıldız oluşum bölgesi olan N79'u gösteriyor. Webb, orta kızılötesi dalga boylarında, bulutların derinliklerinde parlayan gaz ve tozun yanı sıra gömülü bebek yıldızları da ortaya çıkarıyor.

HIZLI YILDIZ OLUŞUM BÖLGESİ: N79

N79, kendi galaksimizde bulunan yıldız oluşum bölgelerinden çok daha hızlı bir şekilde yıldız üretmektedir. Aslında, N79'un kimyasal bileşimi, yıldız oluşumunun zirvede olduğu erken evrendekilere benzemektedir.
Burada, güneş ışığını andıran bu canlı ışınlar aslında parlak bir yıldızın kırınım sivri uçlarıdır. Parlak, kompakt nesneler için en belirgin olan kırınım sivri uçları bir nevi teleskopun "imzası" gibidir. Sekiz noktalı desen, teleskobun altıgen ayna tasarımının ikincil ayna destekleriyle birleşmesinin bir sonucudur. Bu arada, Hubble Uzay Teleskobumuz dairesel aynası nedeniyle dört köşeli bir kırınım sivri deseni üretir.

HIZLI YILDIZ OLUŞUM BÖLGESİ: N79

Resim açıklaması:

Sol üst kadranda yer alan parlak ve genç bir yıldız, koyu bir arka plan üzerindeki beyaz ve mavi bulut katmanlarının arasından parlıyor. Yıldız, çerçevenin büyük bir bölümünü kaplayan sekiz köşeli bir desende kalın turuncu sivri uçlarla çevrilidir. Görüntünün sağ üst kısmında yeşilimsi sarı bulutlardan oluşan bir yama görülüyor. Bulutların arasında parlayan sarı noktalar olarak görülen birkaç parlak noktanın yanı sıra sağ alt köşede daha küçük mavi kırınım sivri uçları olan başka bir parlak yıldız daha var.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

"FENA SIKILDIM (MİSAFİR)" -ORHAN VELİ KANIK
HAPPY 34TH ANNIVERSARY OF HUBBLE'S LAUNCH!
PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun