Temmuz 27, 2024

Gökada Gülleri

Uzayın derinliklerine açılan penceremiz Hubble Uzay Teleskobu Dünya’nın yörüngesine fırlatılalı 21 yıl oldu. NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı) ve ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) ortak kuruluşu olan Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü, Hubble’ın fırlatılışının 21. yıldönümü şerefine bu görüntüyü yayımladı. Arp 273 olarak adlandırılan ve iki gökadadan oluşan sistemdeki gökadalar birbiriyle “çarpışıyor”.

Gökada Gülleri

Aslında gökbilimciler çarpışma kavramını pek sevmiyor. Yıldızların arasındaki mesafeler çok büyük olduğundan her biri yüz milyarlarca yıldız içeren gökadaların yıldızlarının birbiriyle çarpışması pek olası değil. O nedenle bu tür gökadalara “etkileşen gökadalar” demek daha doğru.

Gökada Gülleri

Gökadalar etkileştiğinde sarmal kollarda yıldız oluşumunda bir patlama görülür. Çünkü buradaki gaz bulutlarında meydana gelen sıkışma ve çalkantılar yıldız oluşumunu tetikler. Fotoğrafta da görülebileceği gibi, sarmal kollardaki yeni doğmuş yıldızlar mavi mücevherler gibi parlar. Gökadalar birbirlerinin içinden ya da yakınından hızla geçtiğinde sarmal kollar kütleçekimi etkisiyle bozulur. Bu gökadaların şeklinin de büyük ölçüde bozulmuş olması en azından bir kez birbirlerinin çok yakınından geçtiklerini gösteriyor.

Gökada Gülleri

Hubble’ın çektiği fotoğraflara baktığımızda gökada çarpışmalarının evrende çok sık gerçekleştiğini görüyoruz. Gökadamız Samanyolu’nun da geçmişinde birçok çarpışma yaşadığı düşünülüyor. Bundan yaklaşık 4 milyar yıl sonra ise Samanyolu Andromeda Gökadası’yla çarpışacak.

Yorumlar

  • Gerçekten çok ilginç

  • Çok güzeller!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

Nefes Tahlili ve Burun

Nefes Tahlili ve Burun

Elektronik Burun

Elektronik Burun

Koku Algılama Mekanizması

Koku Algılama Mekanizması

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Saklı

probiyotik

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

bubble30

THE NEW COLOSSUS - EMMA LAZARUS

Nielawore

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun