Temmuz 27, 2024

GİZLİ YILDIZ OLUŞUM BÖLGELERİNİ ORTAYA ÇIKARAN: EUCLID

NASA'nın katkılarıyla Avrupa Uzay Ajansı'na (@europeanspaceagency) ait Euclid teleskobu, Messier 78'in (merkezdeki parlak bölge) gizli yıldız oluşum bölgelerini ilk kez gözler önüne serdi ve gaz ile tozun haritasını olağanüstü ayrıntılarla çıkardı. Teleskop, kızılötesi kamerasını kullanarak, genellikle bu yıldız yuvasındaki küçük nesneleri gizleyen bulutların ötesine baktı. Bu görüntü ve yakın zamanda yayınlanan diğer dört görüntü, Euclid'in karanlık madde ve karanlık enerji gibi iki büyük kozmik gizemi araştırma kapasitesini sergiliyor.

Bilim insanları, karanlık maddenin kozmosun yaklaşık %27'sini oluşturduğunu tespit etmiş olsalar da, tam olarak ne olduğunu henüz bilmiyorlar. Karanlık maddenin, evrenin normal maddesinin çoğunu çeken yerçekimsel bir iskele olarak, evreni geniş, ağ benzeri bir yapıda kapladığını düşünüyorlar. Karanlık maddenin bilinen madde parçacıklarından oluşmadığını belirlediler, çünkü öyle olsaydı evrenin görünümü oldukça farklı olurdu.

GİZLİ YILDIZ OLUŞUM BÖLGELERİNİ ORTAYA ÇIKARAN: EUCLID

Evrenle ilgili gözlemler, evrenin genişlediğini ve şu anda geçmişte olduğundan daha hızlı genişlediğini göstermiştir. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de, önde gelen teori, evrenin itici bir yerçekimi etkisine sahip bir madde içerdiğidir - evreni bir arada tutmak yerine birbirinden ayıran bir güç. Bu fenomene karanlık enerji adı verilmektedir. 

Euclid, 2030 yılına kadar gökyüzünün neredeyse üçte birini kapsayan bir kozmik harita oluşturacak. Böylece bilim insanları, karanlık maddenin varlığını daha önce hiç olmadığı kadar yüksek bir hassasiyetle tespit edebilecekler. Ayrıca bu harita, karanlık enerjinin gücünün zaman içinde nasıl değiştiğini incelemek için de kullanılabilecek.

GİZLİ YILDIZ OLUŞUM BÖLGELERİNİ ORTAYA ÇIKARAN: EUCLID

Görüntü açıklaması:

Derin turuncu gaz ve toz bulutları görüntü boyunca çapraz bir şekilde uzanıyor. Merkezde, parlak yıldızlar bölgeye mor bir ışıltı katıyor. Arka planda, parlak yıldızlar ve galaksilerle dolu uzayın siyah zeminini görüyoruz.

Yorumlar

  • Gizli kalmasın, ortaya çıksın hepsi

  • Ne teleskop yapmış adamlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

"SEBASTIAN BACH" -NAZIM HİKMET RAN

"SEBASTIAN BACH" -NAZIM HİKMET RAN

BÜYÜK MACELLAN BULUTU'NU AYDINLATAN: SNR 0519
GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Saklı

probiyotik

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

bubble30

THE NEW COLOSSUS - EMMA LAZARUS

Nielawore

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun