Ekim 24, 2024

GALAKSİMİZİN MERKEZİNE YOLCULUK

Samanyolu galaksimizin merkezinin bu panoramik görüntüsünde, aşırı ısınmış gaz ve manyetik alanlar enerjik bir goblen oluşturuyor. Yaklaşık 1.000 ışık yılı genişliğinde ve 2.000 ışık yılı uzunluğunda olan bu görüntü, süpernova patlamaları ve galaksimizin süper kütleli kara deliği Sagittarius A* çevresindeki madde püskürmeleri gibi dinamik olaylar tarafından şekillendirilen galaktik uzay havası hakkında bize daha fazla bilgi sunuyor.

GALAKSİMİZİN MERKEZİNE YOLCULUK

Görsel Açıklama:

Bu dikey panoramik görüntü, Samanyolu'nun merkezine yakın bir bölgeyi gösteriyor ve galaksinin 1000 ışık yılı yukarısına ve aşağısına kadar uzanıyor. Görüntü, parlak beyaz şekillerle noktalı, ince ipliklerle çizgili renkli gaz bulutlarına benziyor. Siyah bir arka plan üzerinde küçük turuncu ve mor noktalar görülüyor. NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve Güney Afrika'daki MeerKAT radyo teleskopundan elde edilen büyük bir veri mozaiği kullanılarak oluşturulmuş. Görüntü, bu yazının iki görselinde hem etiketsiz hem de etiketli olarak sunulmuş.

Görüntünün merkezinde yatay, parlak mor bir bulut ve parlayan beyaz bir çekirdek bulunuyor. Bu, Samanyolu'nun düzlemi ve Galaksi'nin yıldızlarının çoğunun bulunduğu disk. Etiketli görüntü, parlayan beyaz çekirdeğin içinde birkaç yıldız kümesi, gaz ve toz bulutları ve süper kütleli kara delik Sagittarius A* olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu yarı saydam bulutun içinde ince tüyleri andıran gri çizgiler bulunuyor. Bu çizgiler, soluk griler ve morlarla işlenmiş olup, bir fotoğrafta yakalanan hızlı hareket eden ışık çizgileri gibi bulanık görünüyor. Bunlar, Galaksinin merkezi yakınlarında bulunan aşırı ısınmış gaz ve manyetik alan iplikleridir.

GALAKSİMİZİN MERKEZİNE YOLCULUK

Samanyolu düzleminin altında, sol alt tarafımızda parlak, tuğla turuncusu bir bulut var. Düzlemin üzerinde, sağ üstümüzde, solda biraz turuncu sis bulunan ince bir leylak bulutu yer alıyor. Turuncu bulut ve sis büyük sıcak gaz bulutlarıdır. Renkler, Chandra tarafından gözlemlenen farklı X-ışını enerjilerini temsil ediyor.

Samanyolu'nun parlayan beyaz çekirdeğinden bile daha parlak olan parlak beyaz şekiller görüntü boyunca yer alıyor. İkisi çekirdeğin sağında, ikisi ise galaksi düzleminin altında bulunuyor. Bunlar, parlak X-ışını kaynaklarının etrafındaki tozdan yansıyan X-ışınlarıdır.

Yorumlar

  • Büyük bir sürprizle de karşılaşabiliriz

  • Böyle görünüyormuş meğer

  • yaşasın! hemen yolculuğa çıkalım

  • Çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun