Karina Bulutsusu kompleksi, Samanyolu’ndaki en hareketli yıldız oluşum bölgelerinden biridir. Bu bölge, Avrupa Güney Gözlemevi'nin görüntülediği Anahtar Deliği Bulutsusu’nu da içinde barındırır. NASA'nın SOFIA adlı kızılötesi gözlemevi bu görüntüde yer alan manyetik alan çizgilerini ortaya çıkarmıştır.
Anahtar Deliği Bulutsusu’nun yakınında yer alan Eta Carinae adlı dev ve aktif bir yıldız, güçlü yıldız rüzgârlarıyla bu bölgenin şeklini değiştirmiş olabilir. SOFIA'nın verilerine göre, buradaki manyetik alan çizgileri, Eta Carinae’nin rüzgârlarından etkilenerek adeta bir yelpaze gibi yayılmış durumda. Bu da yıldızın yaydığı enerjinin manyetik alanı bozduğunu gösteriyor.
Ancak bu manyetik alanlar, Eta Carinae’nin rüzgârları kadar güçlü değil. Bu da demek oluyor ki; manyetik alanlar yıldızların oluşum sürecinde önemli rol oynasa da, büyük yıldızlardan gelen güçlü enerjilere karşı koymakta yeterli değiller. Bilim insanları şimdi, bu durumun başka büyük yıldız oluşum bölgelerinde de geçerli olup olmadığını araştırıyor.
Resim açıklaması:
Anahtar Deliği Nebulası mavi, pembe ve mor tonlarında parlıyor. Bulutsunun merkezinde manyetik alanlar, merkezdeki bir döngü etrafında girdaplar halinde hareket eden ve rüzgâr desenine benzeyen bir şeyle tanımlanır. Yıldızlar görüntünün arka planını pembe ve mavi tonlarında noktalıyor.
Kredi: NASA, SOFIA bilim ekibi, Y. Seo; ESO
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız