ENERJİ YAYAN KUZEY AMERİKA NEBULASI: CALDWELL 20

Sayısallaştırılmış Gökyüzü Araştırması ve Spitzer Uzay Teleskobu tarafından hem görünür hem de kızılötesi ışıkta yakalanan bu renkli görüntü, Kuzey Amerika Bulutsusu olarak da bilinen Caldwell 20'yi gösteriyor. Caldwell 20, iyonize gaz bulutlarından oluşan ve çeşitli dalga boylarında enerji yayarak parlak renklerde ışıldayan bir emisyon bulutsusudur.

Şeklinden dolayı Kuzey Amerika Bulutsusu olarak adlandırıldığını düşünebilirsiniz, ancak Caldwell 20 ismi nereden geliyor?

ENERJİ YAYAN KUZEY AMERİKA NEBULASI: CALDWELL 20

18.yüzyılda Fransız astronom Charles Messier, kuyruklu yıldız arayanları yanıltabilecek 100'den fazla kozmik nesneyi içeren bir liste oluşturdu ve bu liste Messier Kataloğu olarak bilinir. 1980'lerde İngiliz gökbilimci Sir Patrick Moore, amatör astronomların gözlemleyebileceği daha fazla kozmik harikayı vurgulamak amacıyla ek bir liste hazırladı. Moore'un ikinci adı Caldwell'di ve "M" harfi zaten Messier tarafından kullanıldığı için Caldwell ismini tercih etti. Bu bulutsu, Caldwell Kataloğu'ndaki 46 yıldız kümesi, 35 galaksi ve 28 bulutsudan oluşan 20. nesnedir.

ENERJİ YAYAN KUZEY AMERİKA NEBULASI: CALDWELL 20

Caldwell 20'yi gözlemlemek istiyorsanız, Kuzey Yarımküre'de sonbaharda, Güney Yarımküre'de ise ilkbaharda gökyüzünü taramalısınız. Bu bulutsu Kuğu Takımyıldızı'nda yer alır ve dolunaydan üç kat daha büyük görünür. Çok parlak olmasa da, dürbünle bakıldığında galaktik arka plan üzerinde zarif bir şekilde parladığı görülebilir.

ENERJİ YAYAN KUZEY AMERİKA NEBULASI: CALDWELL 20

Görüntü açıklaması:

Görüntünün sol üst köşesinden ortasına kadar arka plan parlak mavi, kalan kısmı ise kırmızı renkte. Gaz bulutları görüntü boyunca dönerek hareket ediyor ve aralarında milyonlarca yıllık yıldız kümeleri parlıyor.

Yorumlar

  • Müthiş bir görüntü!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SMALL GALAXY ATTRACTS AND TRANSFORMS LARGE GALAXY
"YALNIZCA KANATLARINA GÜVEN"

"YALNIZCA KANATLARINA GÜVEN"

DOĞUM GÜNÜNDE NEDEN PASTA YİYİP MUM ÜFLÜYORUZ?
BUNU YAPAN MİMAR KÖR OLDU!

BUNU YAPAN MİMAR KÖR OLDU!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Anlık Değişimler

probiyotik

Devasa Hayvanların Minicik Sorunları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun