Nisan 29, 2024

Duyusal Sürecimiz

Dış dünyaya dair edindiğimiz bilgilerimizi duyu organlarımız vasıtasıyla elde ederiz. Özellikle gözlerimiz, kulaklarımız, derimiz ve dilimiz en çok kullandığımız ve algıladığımız duyu organlarımızdır. Yapılan son araştırmalara göre tırnaklarımız be beynimiz dahi duyu anlamında tetiklenseler de ilk işlevleri duyu algılamak olmadığı için duyu organı olarak pek bilinmezler. Işık ve ses gibi belirgin dış uyaranlar bizi harekete geçirmek için gelişmiş, belirli alanlarda uzmanlaşmış sinir hücreleri, duyusal deneyimimize dair ham maddelerin kaynağıdır.

Duyusal Sürecimiz

Duyusal sinir hücreleri olarak da adlandırılan uyarılan alıcı sinirler yani reseptörler zincirleme reaksiyon oluşturur ve sinir yolu yaratmak için komşu hücrelerini uyarırlar. Beyinden gelen sinyaller, kasları tetiklemek ve vücudumuzu harekete geçirip, geçilen bu hareketi kontrol etmek üzere motor veya efektör adı verilen merkezden iletici nöronlarla benzer bir yolda hareket eder.

Duyusal Sürecimiz

Bu sürecin normal şartlarda bizler farkında dahi olmayız. Ancak beynimiz hasar gördüğünde, mesela felç durumunda, vücudumuzun son derece sağlıklı kısımları etkilenebilir. Çünkü söz konusu kısımlara ulaşması gereken sinyaller gönderilemez. Öte yandan, beyin artık var olmayan sinir yollarından sinyal aldığına dair kandırıldığında uzvu kesilmiş kişiler sıklıkla ‘’hayalet uzuv sendromu’’ yaşarlar.

Duyusal Sürecimiz

Hayalet uzuv sendromu ise olmayan bir uzuvun sanki varmış gibi elektrik gönderen beynimizin kişide yarattığı bilinçsel yokluk bilincinin beyinsel var olduğunun düşünülüp uyarının devam ettirilmesidir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

İnsanoğlu ve Hayvan Evcilleştirme Serüveni
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (III)
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun