Temmuz 27, 2024

Düşünce İle Hareket Eden Robot Kol

İnsanların düşünceleriyle bilgisayar programlarını kontrol etmesine yardım eden robot teknolojisi, beyin aktivitelerini kaydeden elektrotlar kullanılarak daha önceden geliştirilmişti. Ancak Japonya’da bir grup araştırmacı ilk defa elektrokortikografi (ECoG) yöntemini kullanarak, beyin sinyallerini ve düşünceleri taklit ederek hareket edebilen protez robot kol programladı.

Düşünce İle Hareket Eden Robot Kol

Elektrokortikografi doğrudan beyin yüzeyi üzerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beyindeki elektriksel aktivitelerin ve bu aktivitelerde meydana gelen değişikliklerin ölçülmesi anlamına geliyor. Bu çalışmada elektrotlar ameliyat ile doğrudan hastaların beyin yüzeylerine yerleştirildi. Genelde epilepsinin merkez noktasını bulmak amacıyla kullanılan ECoG yöntemi, bu sefer insan beyninin makinelerle iletişim sağlayabilmesi için kullanıldı. Çalışmaya 12 hasta dâhil edildi. Bunlardan beş tanesi felç geçirmemiş epilepsi hastası, dört tanesi felç geçirdikten sonra kollarında güç kaybı olan hasta ve üç tanesi de omuz, kol ve ellerindeki hareket sinirleri zarar görmüş hastaydı.

Düşünce İle Hareket Eden Robot Kol

Gönüllü hastaların beyinlerine elektrotları yerleştiren ekip, duyu motor yani isteyerek yapılan hareketleri kontrol eden beyin zarındaki aktiviteleri inceledi. Hastalar yapabildiklerinin en iyisini yapmaya çabalayarak dirsekleriyle, kollarıyla, elleriyle ve parmaklarıyla kavrama, bırakma, esnetme ve bükme hareketlerini yaparken, bir yandan beyinlerindeki sinirsel aktivite elektrotlar kullanılarak kaydedildi. Uzmanlar, her bir harekete özgü beyin aktivitesi örüntüsünü belirledikten sonra, el, kol ve parmak hareketlerini ilgili EcoG örüntüsü ile eşleştiren bir bilgisayar programı tasarladılar.

Düşünce İle Hareket Eden Robot Kol

Bilgisayar programı, elektrotlar tarafından kaydedilen tüm aktivite örüntülerini tanıdığı anda robot kola ilgili hareketleri tamamlamak üzere talimat veriyor. Protez robot kolun başarılı bir şekilde dört hastanın tüm hareketlerini tekrarladığı belirtiliyor. Alınan sonuçların ümit vadettiğini belirten uzmanlar yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyorlar. Gelecekte bu teknoloji sayesinde birçok felçli insanın hayatını kolaylaştırabilecek protez robot vücut parçaları tasarlanabileceğinin altı çiziliyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

Nefes Tahlili ve Burun

Nefes Tahlili ve Burun

Elektronik Burun

Elektronik Burun

Koku Algılama Mekanizması

Koku Algılama Mekanizması

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Saklı

probiyotik

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

bubble30

THE NEW COLOSSUS - EMMA LAZARUS

Nielawore

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun