Mayıs 06, 2024

Dünya Ne İle Dönüyor?

Dünya’nın ekseni çevresinde dönmesini ve Güneş’in çevresinde dolanmasını sağlayan enerji Güneş Sistemi’nin oluşumundan miras kalan hareket enerjisidir. Enerjinin kaynağı, sistemi oluşturan bulutsudaki dönme hareketidir. Eğer hareket eden bir cisim üzerinde onu yavaşlatacak hiçbir kuvvet yoksa bu cisim hareketini sonsuza kadar sürdürebilir. Bu Newton fiziğinin temel ilkelerinden biridir. Ancak pratikte bu mümkün değildir. Uzayda bile çeşitli etkenlerle gökcisimlerinin hızları değişir.

Dünya Ne İle Dönüyor?

Dünya’nın içinde meydana gelen birtakım jeolojik olayların, atmosfer olaylarının, Güneş rüzgârının etkileri ile Ay’ın, gezegenlerin ve Güneş’in kütleçekimlerinin etkisi, Dünya’nın ekseni çevresindeki dönüşünü yavaşlatır. Yani Dünya sahip olduğu hareket enerjisini azar azar kaybetmektedir. Bundan yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğunda Dünya’nın yaklaşık 6 saatte bir kez döndüğü ve son 2000 yılda bir günün yaklaşık 10 saniye kadar kısaldığı hesaplanıyor.

Dünya Ne İle Dönüyor?

Benzer şekilde Dünya’nın Güneş çevresindeki hareket enerjisi de azalıyor. Ama bundaki değişim daha az fark edilir düzeyde ve sorumlusu büyük ölçüde Güneş rüzgârı. Dünya’nın Güneş çevresindeki hızı azaldıkça yörüngesi giderek Güneş’e yaklaşır. Böylece Güneş çevresinde dolanma süresi de giderek azalır, çünkü gezegenlerin yörünge süreleri Güneş’e uzaklıklarına bağlıdır.

Yorumlar

  • Dünya o kadar da kolay dönmüyormuş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Mide Ülserinin Sebebi İle İlgili Milli Araştırmamız
Ülserin Sebebi Nedir?

Ülserin Sebebi Nedir?

Mide Ülserinin Sebebi Nedir?

Mide Ülserinin Sebebi Nedir?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaderin Şekillenmesi

probiyotik

REM Uykusunda Rüya

bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun