Nisan 27, 2024

Dipten gelen korku: DEPREM (VI)

Alan Lindh, California depremlerinin en az yarısın­dan önce titremelerin oluştuğunu bildi­riyor. Lindh, bu titremeleri bir çubu­ğun kırılmadan önce çıkardığı seslere benzetiyor. 1994 Los Angeles depre­minin öncesinde de Santa Monica ya­kınlarında titremeler oluşmuştu ama, sismologlar bu titremeleri depremle ilişkili bulmamışlardı. Bugün Amerikalı sismologlar, bü­yük depremler öncesinde depremin olacağını haber vermek konusunda gü­venilir bilgiler vermek yerine, daha basit bir işle uğraşıyorlar; yapmak iste­dikleri, ancak olasılıkları önceden ha­ber vermek... Ve bu yaklaşım meyve­lerini vermeye başladı bile.

Dipten gelen korku: DEPREM (VI)

Parkfield, Orta California'da, 34 nüfuslu bir kasabadır. Tek sınıflı bir ilkokulu ve kendisini "Dünyanın Dep­rem Başkenti" ilan eden bir de kulesi var. Parkfield'de kaydedilen ilk deprem 1857'de olmuştu. Bu tarihten sonra genellikle 6 şiddetinde olan depremlerin oluş yılları; 1881, 1901, 1922, 1934 ve 1966'ydı... 24, 20, 21, 12 ve 32 yıllık aralarla olan depremlerin bir düzen içinde olduğu söylenemezdi ama, ortalama 22 yıllık bu enterval, sismologlara bir fikir veriyordu. Ayrıca, 1934 ve 1966 depremlerinin ikisinden de tam 17 daki­ka önce haber veren şok sarsıntılar yaşanmıştı.

Dipten gelen korku: DEPREM (VI)

1966 depreminden hemen önce bir de su borusu patlamıştı. Altyapısı sağlam olan bir ülkede meydana geldiği için de su borusunun patlaması deprem habercisi olarak kaydedilmişti. 1984'te USGS'den üç bilimci, 22 yıllık entervalden yola çıkarak, Parkfield'de 1988'de bir deprem olacağını, 5 yıllık yanılma payını da koyarak, bu depremin en geç 1 Ocak 1993'te yer alacağını açıkladılar. USGS, Parkfi­eld'in çevresini sismik aletlerle donattı ve köyün altın­daki San Andreas fayının sarsıntılarını bekledi ama, bütün çabalar boşunaydı, deprem olmadı... Parkfield deneyi, bilimadamlarının, "depremlerin belli aralıklar­la olduğu" inancını sarstı.

Dipten gelen korku: DEPREM (VI)

Kısacası, deprem raporculuğu konu­sunda çok fazla yol almış sayılmayız. Sismologlar, belki de meteorologların düzeyine hiçbir zaman erişemeyecek­ler. Şimdilik uzmanların uyarılarını dikkate almak en akılcı yol gibi görü­nüyor:

Deprem bölgesinde oturuyorsanız, evinizin temelinin sağlam olmasına dikkat edin, yiyecek ve su biriktirin, elinizin altında el feneri ve transistorlu bir radyo bulundurun ve patlayan gaz ve su borularının sızıntısını nasıl kese­ceğinizi öğrenin. Yeryüzünün önlene­meyen sarsıntılarından az zararla çık­mamız için, şimdilik sağduyu ve toplum­sal önlemler dışında bir çaremiz yok... 

Yorumlar

  • En yıkıcı doğal afet

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Çok Yaşlı Penguen

Çok Yaşlı Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Araç Tipi Kara Kutu

Araç Tipi Kara Kutu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun