Nisan 28, 2024

Curuf Cam Olabilir Mi?

Cam seramik malzemeler, kris­tallenmeye uygun camların kontrollü şartlarda kristallenmesi sonucu üretilen malzemeler... Bunlar, metallere göre özellikle üstün aşınma ve korozyon dayanı­mı, camlara göre de yine üstün tokluk ve darbe direncine sahip. Bu nedenle cam seramikler, bina iç ve dış yüzey kaplaması, sürekli sürtünmeyle yüzyüze olan yatak parçaları, kimyasalların depolan­ması, pompa ve valf olarak uygu­lama alanı buluyor.

Curuf Cam Olabilir Mi?

Geçtiğimiz son otuz yıl içersin­de özellikle çevreye zararlı atık elektrik santral külleri ile demir-çelik curufların değerlendirilerek cam seramik ürünlere dönüştürül­mesi önem kazandı. Özellikle eski Sovyetler Birliği'nde yürütelen ça­lışmalar sonucu, bu tip atıklardan, yüksek aşınma dayanımına sahip, aynı zamanda dekoratif amaçlı dış cephe yüzey kaplamaları ve yer karoları üretildi.

Curuf Cam Olabilir Mi?

İ.T.Ü. Kimya Metalürji Fakülte­si'nde deney için üretilen cam se­ramikte kullanılan atık curuf, Kara­bük Demir Çelik Fabrikası'ndan el­de ediliyor. Başlangıçta iri boyutlu taneler şeklinde ve nemli olan cu­ruf, 110 C'de kurutulduktan sonra öğütülerek toz haline getiriliyor. Çekirdeklendirici olarak kullanılan Pozantı kromit cevherinin atığı, curufla karıştırılmadan önce kırılıp toz haline sokuluyor. Curuf tozları­na ayrıca ağırlıkça yüzde 17.2 ora­nında kromit tozu ilave ediliyor.

Curuf Cam Olabilir Mi?

İn­ce toz halinde ve homojen karışmış kromit katkılı curuf "şamot" po­talarda 1350-1370 C sıcaklıklarda 8 saat ergitildikten sonra oda sıcaklı­ğında paslanmaz çelik kalıplara dö­külerek cam haline getiriliyor. Son­ra, 785 C sıcaklığında 6 saat çekir­deklendirme ve 1050 C sıcaklığında ise bir saat kristallendirme ile cam seramik elde ediliyor. Çekirdeklen­dirici olarak kromit yerine eser mik­tarda titanyum dioksit (TiO2) katılır­sa sonuç daha başarılı oluyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun