Nisan 20, 2024

ÇİFT GÜNEŞLİ GEZEGENDE ŞİDDETLİ TOZ FIRTINASI

2021 yılının sonunda uzaya fırlatılan, Temmuz 2022’de ise ilk görüntülerini bizlerle buluşturan James Webb Uzay Teleskobu, yeni keşifleriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. NASA tarafından geçtiğimiz saatlerde yapılan bir açıklama da teleskobun şimdi de uzaklarda bulunan bir gezegenle ilgili önemli bir keşif yaptığını ortaya koydu.

NASA’ya göre bu dev öte gezegene (güneş sistemimizin dışında yer alan bir gezegen) VHS 1256b ismi veriliyor. Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegenin ilk bir özelliğe sahip olduğunu belirtelim. VHS 1256b, Star Wars’taki Tatooine gezegenine benzer bir şekilde iki güneşe sahip.

ÇİFT GÜNEŞLİ GEZEGENDE ŞİDDETLİ TOZ FIRTINASI

Gezegende şiddetli toz fırtınası ve birçok molekül keşfedildi.

James Webb teleskobu, iki yıldızın yörüngesinde dönen gezegenin atmosferine doğrudan baktı. Bunun sonucunda da gezegende toz fırtınasının yaşandığı gözlemlendi. Bunun, bizim sistemimizin dışında yer alan bir gezegende rastlanılan ilk şiddetli toz fırtınası olduğu belirtiliyor.

Rapora göre VHS 1256b’de gözlemlenen toz parçacıkları, mineral grupları arasında en geniş grup olan, oksijen ve silisyum içeren silikatlardan oluşuyor. Webb’in tespit ettiği fırtınanın, Dünya’daki kurak ve çöl bölgelerde gördüğümüz fırtınalardan farklı olduğu da açıklamalar arasında yer alıyor. Zaten bizim gezegenimizde silikatlardan oluşan bulutlar görülmüyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacı Beth Biller da gezegenin atmosferindeki silikat tanelerini dumandaki parçacıklarına benzeterek çok ince olduğunun altını çizdi.

ÇİFT GÜNEŞLİ GEZEGENDE ŞİDDETLİ TOZ FIRTINASI

VHS 1256b'nin oldukça ilginç bir gezegen olduğunu eklemeden geçmeyelim. Bizden 40 ışık yılı uzaklıkta olan gezegen, Jüpiter'den 19 kat daha büyük. Dünya'ya hiç benzemeyen VHS 1256b'nin iki ana yıldızının etrafında dönmesi ise neredeyse 10 bin yıl sürüyor.

ÇİFT GÜNEŞLİ GEZEGENDE ŞİDDETLİ TOZ FIRTINASI

Ayrıca ekip, gezegende su, metan, karbon monoksit ve karbon dioksit de keşfettiğini duyurdu. Bu da güneş sistemimizin dışındaki bir gezegende ilk kez bu kadar fazla molekülün bulunduğunu gösterdi. Bilim insanları, gezegenin atmosferini daha iyi anlamak için modellerini yenileyecek ve araştırmalarına devam edecek. 

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • Star Wars aleminde gibi bir gezegen

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

"KÖŞEYİ DÖNENLERİN ŞARKISI"

"KÖŞEYİ DÖNENLERİN ŞARKISI"

LIGHT ECHO V838 MON STAR

LIGHT ECHO V838 MON STAR

HAYVANLAR DA BİZİM GİBİ AŞIK OLUR MU?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bataklıktan Çıkarken

probiyotik
bubble30
Nielawore

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun