Nisan 30, 2024

BÜYÜK AYI TAKIMYILDIZINDA BİR GALAKSİ: M82

Bir gökbilimci ekibi, Messier 82 (M82) yıldız patlama galaksisini incelemek için NASA James Webb Uzay Teleskobu'nu kullandı. Büyük Ayı takımıyıldızında bulunan bu galaksi, 12 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almakta olup, kendi Samanyolu galaksimizden 10 kat daha hızlı bir yıldız oluşum faaliyetine ev sahipliği yapmaktadır.

M82, hem NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu hem de Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlendi. Ancak Webb'in ayrıntılı perspektifi, yeni yıldızların oluşmasını sağlayan fiziksel ayrıntıları daha yakından izlememizi sağlıyor.

BÜYÜK AYI TAKIMYILDIZINDA BİR GALAKSİ: M82

Resim Açıklamaları:

 1- Webb Teleskobu tarafından Messier 82'nin bir kesiti çekildi. Galaksi, uzayın siyah fonuna karşı net bir şekilde belirginleşiyor. Parlak beyaz çekirdek, galaksinin içinde parlıyor ve spiral olarak açık bir şekilde sergileniyor. Diskin kenarlarında beyaz bant, sol alttan sağ üstte uzanarak dikkat çekiyor. Bu bant boyunca yoğunlaşmış koyu kahverengi toz dalları görülebilir. Galaksinin çeşitli noktalarında dağılmış beyaz noktalar, yıldızların veya yıldız kümelerinin varlığını işaret ediyor. Merkeze doğru, hafifçe mavimsi-mor renkte parıldayan bir yıldız seti görülüyor. Yeşil bölgelerde, bol miktarda süpernova kalıntıları olan demir konsantrasyonlarını gösterirken, küçük kırmızı bölgelerdeki yıldızların radyasyonu tarafından aydınlatılmış tedavi bölgesellerini gösterir.

 
 
 
 
 
BÜYÜK AYI TAKIMYILDIZINDA BİR GALAKSİ: M82

2- Bu kez, Webb tarafından yakın aralıklı boyunda çekilen görüntü, M82'nin kapsandığı hızlı yıldız oluşumları tarafından üretilen galaktik rüzgarın daha belirgin kahverengi dallarını gösteriyor. Bununla birlikte, galaksinin uçağı boyunca uzanan ve üstünde ve altında dikey olarak uzanan kırmızı filamentler dikkat çekiyor. Webb, bu satıcıların analizinde, küçük tozlu kimyasal moleküllerden kaynaklanan emisyon yoluyla polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH'lar) izlemiştir.

Yorumlar

  • İkinci görüntü daha güzel değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

"FENA SIKILDIM (MİSAFİR)" -ORHAN VELİ KANIK
HAPPY 34TH ANNIVERSARY OF HUBBLE'S LAUNCH!
PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun