Ekim 23, 2025

Aşının Keşfi ve Gelişimi

Günümüzden 2000 yıl ön­ce çiçek hastalığına karşı, hasta kişinin vücudundaki yaraların kabuklarını toz haline getirip burun­larına çekiyorlardı. Bu yöntemle mikrop alma oldukça tehlikeliydi. Çünkü, hastalığın birdenbire ge­lişmesine, hatta ölümle sonuçlan­masına yol açabiliyordu. Buna rağmen "çiçeklenme " adı verilen bu önlem, 18. yüzyıl Avrupasında yaygın olarak kullanılıyordu.

Aşının Keşfi ve Gelişimi

Bu çağda, bir köy hekimi olan Edward Jenner, İngiltere'de çift­liklerde çalışan bazı genç işçilerin sanki aşılanmış gibi çiçeğe karşı bağışık olduklarını gördü. Bunların hepsinin, süt ineklerinden ge­çen ve çok hafif bir hastalık olan "inek çiçeği" virüsünü eldeki sıy­rıklar gibi yollarla aldıklarını sap­tadı. İnek çiçeği ile çiçek arasın­daki yakınlığı bulan Jenner, inek çiçeğine tutulanın çiçeğe yakalan­mayacağını düşündü.

Aşının Keşfi ve Gelişimi

1796'da bir çiftlik hizmetçisinin yaralarından aldığı virüs aşısını James Philipps'e verdi. Üç ay sonra da genç çocuğa çiçek virüsü bulaştırmaya çalıştı. Sonuç olumsuzdu. İnek çi­çeği aşısı çiçek hastalığına tutul­mayı önlüyordu. İşte aşı böyle doğdu. Bulaşıcı virüs hastalıklarına karşı bağışıklama yöntemlerini ise Louis Pasteur geliştirdi.

Yorumlar

  • gerçekten sizce de enteresan değil mi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Uyku ve Beyin

Düzensiz Uyku ve Beyin

Anatomik Bağımlılık

Anatomik Bağımlılık

Hüt: Osmanlı'nın Balık Burcu

Hüt: Osmanlı'nın Balık Burcu

Devi: Osmanlı Kova Burcu

Devi: Osmanlı Kova Burcu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kritik İşçilik

probiyotik

Düzensiz Uyku ve Beyin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun