Haziran 20, 2025

Ülkemizde Göktaşı Bilimi

Göktaşlarının yarattıkları gürültü nedeniyle deprem oluğunu sanan insanlar olabilir. Her ateş topu gözleminden sonra, ateş topunun atmosfere giriş doğrultusu, hızı gibi verilerin hesaplanmasıyla bir bölge tespit edilir ve bu bölgede genellikle göktaşları bulunur. Yeryüzüne düşen ve incelemeye alınan göktaşlarına (uzaydaki göktaşlarından ayırt etmek amacıyla) “meteorit” de denir. 

Ülkemizde Göktaşı Bilimi

Ülkemizde göktaşları ile ilgili ilk çalışma, 1970’li yıllarda önemli gökbilimcilerimizden Abdullah Kızılırmak tarafından yapıldı. Ardından 1990’da başlatılan bir projeyle Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nde bir meteorit koleksiyonu oluşturuldu ve daha sonra bu meteorların kimyasal analizi yapıldı.

Ülkemizde Göktaşı Bilimi

2005’te ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin TÜBİTAK tarafından kabul desteklenen projesi ile Türkiye’de bulunan göktaşı kraterleri tespit edildi ve incelendi. Ayrıca bu proje dâhilinde ülkemize düşmüş meteoritlerin analizi ve sınıflandırması halen devam etmektedir.

Yorumlar

  • güzel içerik

  • Ülkemizde daha da gelişmesi dileğiyle

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Neden Yiyecekleri Pişiriyoruz?

Neden Yiyecekleri Pişiriyoruz?

Camın Yolculuğu

Camın Yolculuğu

Zamanda Yolculuk Mümkün Olabilir Mi?

Zamanda Yolculuk Mümkün Olabilir Mi?

TÜRK HARF DEVRİMİ

TÜRK HARF DEVRİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Şeye Yeniden Başlamak

probiyotik

Neden Yiyecekleri Pişiriyoruz?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun