Temmuz 27, 2024

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

Gelibolu, Piri Reis'in de memleketidir. Bugün, 'Piri Reis' adının he­men herkes tarafından bilinmesi­ni sağlayan, çizdiği iki dünya ha­ritasıdır. Bunlardan birincisi, 1513 yılında yapılmış ve 1517'de Mısır'da Yavuz'a sunulmuştur.

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

Kolomb’un 1498’de çizdiği, ‘Yeni Dünya’yı gösteren haritası kayıptır. Bu harita, bir 'ilk' değildir. Bundan önce de 'eski dünya'nın birçok haritası çizilmiştir ve bu çalışmalardan Osmanlıların, İs­lam coğrafyacıları vasıtasıyla, bilgileri vardır. 'Yeni dünya' Amerika'yı da gösteren haritayı ise Kristof Kolomb 1498'de çiz­miş ancak bu harita daha sonra kaybolmuştur. Oysa Piri Reis, Kolomb'un bu haritasını görmüş ve onun dışında, 33 haritadan daha istifade ederek kendi hari­tasını çizmiştir. Piri Reis, Kolomb'un harita­sını görüp ondan faydalanmanın ötesinde, Cenovalı kaşifin mace­ralarını da 'birinci ağızdan' din­leme fırsatını da bulmuştur!

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

Piri Reis, Kolomb'un tayfasıyla konuşur

 

Nasıl, diyeceksiniz... İşte öy­küsü: Piri Reis, amcası Kemal Reis'in elindeki esirler arasında bulunan ve Kristof Kolomb ile tam üç kez Amerika'ya gitmiş olan bir İspanyol denizciden din­lediklerini haritasının üzerine kaydetmiştir:

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

 "... Kolonbo bir ada görüp, ona varır. Karaya çıkmadan demir atar. Bu adanın halkı görürler ki kendilerine bu gemiden zarar yok, varırlar, ba­lık avlayıp filikasıyla bunlara getirirler. Bunlar da hoş görüp on­lara sırça boncuk verirler. Meğer Kolonbo sırça boncuğun ol di­yarda muteber olduğunu buldu­ğu kitapta okumuş imiş. Onlar boncuğu görüp daha ziyade ba­lık getirirler. Bunlar da daima onlara sırça boncuk verirler. Bir gün bir kadının kolunda altın görürler, altını alıp boncuk ve­rirler. Kolonbo'nun adamları derler ki, 'Varın daha altın geti­rin, size daha ziyade boncuk ve­relim". Anlar varıp daha çok al­tın getirirler. Meğer bunların dağlarında altın madeni varmış. Bir gün dahi birinin elinde inci görürler. İnciyi alıp boncuk ve­rirler. Bunlar görürler ki boncuk verirler, daha çok inci getirirler. İnci bu adanın kıyısında iki kulaç yerde bulunur imiş..."

Yorumlar

  • Cidden vay bee dedim

  • Ne olaylar yaşanmış öyle

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

Nefes Tahlili ve Burun

Nefes Tahlili ve Burun

Elektronik Burun

Elektronik Burun

Koku Algılama Mekanizması

Koku Algılama Mekanizması

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Saklı

probiyotik

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

bubble30

THE NEW COLOSSUS - EMMA LAZARUS

Nielawore

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun