Nisan 19, 2024

Devşirme (III)

Payitahta getirilen devşir me oğlanları, önce sağ ellerinin başparmakları kaldırtılıp Kelime-i Şahadet getirtilerek Müslüman olurlar; sonra, Ağakapusu'nda merdiven başında oturan Yeniçeri Ağası'nın huzurun da ocak cerrahı tarafından muayeneden geçirilip sünnet edilirlerdi.

Devşirme (III)

“Eşkâl defteri” ndeki kayıtlara da bakan Yeniçeri Ağası, devşirme oğlanlarının en yakışıklı, güzel yüzlü, zeyrek ve soylu olanlarını saray için, gürbüzce olanlarını da Bostancı Ocağı için ayırır; kalanlar, geçici olarak Rumeli ve Anadolu'daki Türk çiftliklerine satılır; böylece tıpkı pençik oğlanları gibi, devşirme oğlanları da birkaç yıl “Türk üzerin de” kaldıktan sonra, bir akçe yevmiye ile temel askerlik eğitimi alacakları Acemi Ocağı'na veya doğrudan Yaya, Cebeci, Topçu, Sekban ocaklarına gönderilirlerdi.

Devşirme (III)

Pençik ve devşirme oğlanlarının askeri eğitim gördükleri kışlalara “Acemi Ocağı” deniyordu. Pençik oğlanları, çoğunlukla Gelibolu Acemi Ocağı'nda yetiştiriliyordu. İstanbul'un alışından sonra, Şehzadebaşı- Vezneciler arasındaki “Eski Odalar” olarak anılan Yeniçeri kışlasının yanın da büyük bir Acemi ocağı Odası (kışla) vardı. Devşirmeler burada, 31 cemaat (bölük) olarak askeri eğitim alır; belli dallarda profesyonelliğe hazırlanır, türlü hizmetlere koşulur; gereksinim oldukça da Kapıkulu ocaklarına geçerlerdi.

Yorumlar

  • Zorlu süreç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler
Büyük Trajedilerin Kısa Tarihi

Büyük Trajedilerin Kısa Tarihi

Hortum Avcıları

Hortum Avcıları

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bataklıktan Çıkarken

probiyotik
bubble30
Nielawore

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun