Ocak 05, 2026

Denizlerin Kaptanı: Barbaros

Midilli Adası'nda ya şayan dört kardeş de denizcilikle uğ­raşıyordu. En büyükleri İshak, Midilli'de oturarak ticaret yaparken Oruç, İlyas ile birlikte Mısır ve Suriye kıyılarında, Hızır ise Selanik taraflarında mal alıp satar dı. Oruç Reis bu seferlerinden birinde, Trablusşam'dan gelirken Rodos şövalyelerinin saldırısına uğradı. Kardeşi İlyas şehit olurken kendisi de yaralanıp şövalyelere esir düştü. Hapisten kurtulduktan sonra Türk denizcilerine büyük yardımlarda bulunan Şehzade Korkud'un desteğiyle bir gemi sahibi olarak korsanlığa başladı.

Denizlerin Kaptanı: Barbaros

Oruç Reis, Şehzade Korkud'un düşünceleri doğrultusunda çeşitli yerlerde fa aliyet gösterirken, onun taht mücadelesini kaybetmesi üzerine 1510'da Anadolu kıyılarından ayrılarak kardeşi Hızır ile birlikte Tunus kıyıların daki Cerbe Adası'na gitti. Burada kazandıkları başarı, şöh ret ve servetlerini artırdı.

Denizlerin Kaptanı: Barbaros

Bu sırada Cezayir'den gelen bir heyet, bu bölgelerde egemenlik peşinde olan İspanyolların, Becaye'den çıkarılmasını onlardan talep etti. Bunun üzerine 1512'de harekete geçen Barbaros kardeşler, Becaye'nin 60 mil doğusundaki Çiçel'i ele geçirdi ler. Daha sonra Cezayir halkının onları davetinden de istifade ederek, 1516 da Cezayir'e egemen oldular. Oruç Reis, hükümdarlığını ilan etti. 

Yorumlar

  • ben biraz daha dedikodu istiyorum sanırım.

  • Akdeniz'in kralı oldu

  • Egemenlikten Amiralliğe

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Su Kaynakları ve Su Krizi

Su Kaynakları ve Su Krizi

Susuzluk Krizi

Susuzluk Krizi

Osmanlı'nın Rumeli Kazancı

Osmanlı'nın Rumeli Kazancı

Osmanlı ve Rumeli

Osmanlı ve Rumeli

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İknanın Temeli

probiyotik

Su Kaynakları ve Su Krizi

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun