Ocak 17, 2025

Cumhuriyet Döneminin İlk Yılbaşı Baloları

Takvim Devrimi, 27 Mayıs 1935'te hayatımıza bam­başka bir yenilik getirdi. Eğlence­de, ilk büyük adım atıldı. Bu da yılbaşının, 1935'te çıkarı­lan bir kanunla, 'resmi tatil günü' ilan edilmesiyle oldu. Büyük kentlerin gündelik ya­şamında yılbaşı, azınlıkların, kimi seçkin çevrelerin eğlence­si olmaktan çıkıp zamanla, orta tabaka arasında da yay­gınlık kazandı.

Cumhuriyet Döneminin İlk Yılbaşı Baloları

Aslında Osmanlı seçkinle­rinin yılbaşı eğlencelerine ilgi­si, çok daha eskilere dayanır. Saray, İstanbul'daki diploma­tik çevrelerin yeni yıl baloları­na katılırdı. İkinci Meşrutiyet yılların­da Osmanlı aydın­larının yılbaşı eğ­lencelerine ilgisi, 'diplomatik müla­hazalar' dışına da taştı. Cumhuriyet döneminde de bu ilgi sürdü. Anka­ra'ya sıçradı...

Cumhuriyet Döneminin İlk Yılbaşı Baloları

Yakup Kadri Karaosmanoğ­lu'ndan öğreniyoruz ki, 'Noel ve yılbaşı baloları' Ankara Pa­las'ın salonlarında yapılmak­tadır. Yakup Kadri, 'Ankara' romanında o günleri şöyle an­latır:

 

"Bu kış, Noel ve yılbaşı balolarına Ankara'da her se­neden daha zevkli bir hazırla­nış vardı. Çünkü bu eğlence­ler, henüz açılmış olan Anka­ra Palas'ın büyük hall ve sa­lonlarında yapıla­caktı. Buranın bin kişiden fazla davetli alabileceği söyleniyordu..."

Yorumlar

  • Nereden nereye gelinmiş

  • Çok ilginç olmamış mı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Cinci Hoca ve Padişah

Cinci Hoca ve Padişah

Ağaç Kabukları ve Yosunlar

Ağaç Kabukları ve Yosunlar

Ağaç Kabukları

Ağaç Kabukları

Gezegenin Uydusunda Yaşanılabilmesi Mümkün Olabilir Mi?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kendini Suçlamak

probiyotik

Cinci Hoca ve Padişah

bubble30
Nielawore

IMAGINE 3 SUNS IN THE SKY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun