Mayıs 02, 2024

Anadolu’da Sinema Girişimciliği

Bu yıllarda, Anadolu pa­zarından faydalanmanın yolu, bu topraklarda sinema işletmeciliği yapacak yeni bir giri­şimci zümre yaratmaktan ge­çiyordu. Bu yolda harekete geçen yerli ve yabancı film şirketleri, sinema işletmeciliğini teşvik eden bir dizi girişimlerde bu­lunmuş ve hedeflerinde başa­rılı da olmuşlardır.

Anadolu’da Sinema Girişimciliği

Bu girişimler kısa bir süre­de Anadolu'da sinemayla ilgi­lenen bir girişimci zümre oluş­masını sağlamıştır. İstanbul'daki sinema sa­lonlarının lüksünden uzak, çoğu kez 'kahveden bozma' salonlarda yapılan film göste­rilerine taşra halkının yoğun ilgisi sayesinde, Anadolu'da yeni sinema salonları devreye girmiş, böylece taşra kentle­riyle İstanbul arasında hızlı bir film ticareti yaşanmıştır.

Anadolu’da Sinema Girişimciliği

1926'da Film Mecmu­ası'nın muhabiri, Lale Film Şirketi'nin sahipleriyle röpor­taj yapmaya gittiğinde, Cemil Bey'in  (diğer  sahibi  ağabeyi Tevfik Bey) içinde bulunduğu çalışma ortamını şöyle aktarır: "Kendisini iş gömleğiyle film kontrolü yaparken bul­dum. Birçok makinistle çalı­şan bu faal genç, Anado­lu'nun her tarafına film yetiş­tirmeye uğraşıyor, en seçkin yeni programlarını en emin ve seri vasıtalar ile postaya, vapura koşturuyor, günü gü­nüne taahhüdünü ifaya çalı­şıyor."

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun