Mayıs 03, 2024

GÖKYÜZÜNDE İKİZ YOK MU SANDINIZ?: İKİZ JET BULUTSUSU

İkiz Jet Bulutsusu'nu NASA Hubble tarafından görülebilen ışıltılı renklerde görüyorsunuz. Bu herhangi bir gezegenimsi bulutsu değil; iki kutuplu bir bulutsu.

Merkezinde tek yıldız bulunan sıradan nebulaların aksine, bu nebulanın merkezinde iki yıldız bulunmaktadır ve bu da onu iki kutuplu bir nebula haline getirmektedir. Yıldızlardan biri küçük bir beyaz cüce, diğeri ise ömrünün sonuna yaklaşıyor. İki yıldız kabaca her 100 yılda bir birbirlerinin etrafında dönerler. Ölmekte olan yıldızın dış gaz katmanlarını uzaya fırlattığı ve bir küre yerine iki lob halinde çekildiği düşünülmektedir.

GÖKYÜZÜNDE İKİZ YOK MU SANDINIZ?: İKİZ JET BULUTSUSU

Birbirleri etrafındaki dönüşleri bu kozmik kelebeğin kanatlarının şekillenmesine neden oluyor. Kanatların içinde, saatte bir milyon kilometre (621.400 mil) gibi yüksek bir hızla uzaya doğru akan şiddetli ikiz jetler olan iki soluk mavi leke vardır. 

GÖKYÜZÜNDE İKİZ YOK MU SANDINIZ?: İKİZ JET BULUTSUSU

Görüntü açıklaması:

İki görüntülü kaydırma, merkezi bir yıldız sisteminden dışarı doğru uzanan iki yanardöner malzeme lobunu gösteriyor. Merkezdeki iki yıldız, etraflarında "x" şeklinde bir disk oluşturarak beyaz parlak bir ışıma renginde tek bir yıldız gibi görünüyor. Bu lobların içinde yıldız sisteminden iki büyük gaz jeti akmaktadır. Jetlerin başlarını yeşil bir renk kaplar ve daha sonra lobları görebileceğiniz merkezde şeftali rengi, jetlerin kuyruğuna doğru hafif mavi bir renk vardır. Uzayın karanlığı görüntünün geri kalanını kaplıyor ve görüntü boyunca birkaç yıldız yayılıyor. 

Yorumlar

  • Gökyüzünde de ikizler vardır!

  • Resmen ikiz

  • Yapışık ikizler gibiler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

TÜM GALAKSİLER SARMAL DEĞİLDİR!: I ZWICKY 18
ÜRKÜTÜCÜ GÖRÜNTÜSÜYLE YILDIZ OLUŞUM TOZU
MISIR MİTOLOJİSİNDE HANGİ BURÇSUNUZ?

MISIR MİTOLOJİSİNDE HANGİ BURÇSUNUZ?

MİTOLOJİDEN GELEN PSİKOLOJİ: OIDIPUS KARMAŞASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun