Mayıs 16, 2024

Var Olma Dansı

Dansların İlk gününde kabilelerin saygı duyulan önderleri asaları, mızrakları ve kartal tüyleriyle dans alanına geliyor. Buna "büyük giriş" deniliyor. Herkes ayağa kalkıyor, şapkalar çıkartılıyor. Parmakla işaret etmek bundan böyle saygısızlıktır. Dudaklar büzüştürülerek, göz ve başla işaret edilebilir sadece. Şimdi kutsal geleneklerin hükmü başlamıştır. Davullar kükreyip ruhlar bedenlerinden taşarken, sözler yerini havanın, suyun, yağmurun, güneşin ve rüzgârın dansına bırakmıştır.

 

"Yaşam bir gölgeciktir Yasam nedir? Geceleyin bir ateşböceğinin saçtığı ışıktır. Kışın, bufalonun soluğudur. Otların arasında koşan ve günbatımında kaybolan gölgeciktir..."

Var Olma Dansı

Ayrılık sıkıntısı

 

"Ayrılırken, içimde sıkıntılı bir yalnızlık duygusu vardı. Kocam ölmüş, arkadaşlarım gömülmüş ya da esir alınmıştı. Sahip olduğum her şeyi terk ettiğimi düşünüyordum; ağlamadım ama. Hasta olan akrabalarınızı ya da arkadaşlarınızı kaybettiğiniz zaman neler hissedilir bilirsiniz. Ölüm. O an ölmenin bile sizin için bir önemi yoktur. Bizim içinse, her şey daha zordu. Öldürülenler, güçlü erkekler, sağlıklı kadınlar ve çocuklardı. Bu şekilde öldürülmeyi hak edecek hiçbir şey yapmamışlardı. Biz yalnızca kendi evimizde –atalarımızın evinde- kalmayı istedik. Giderken, kalplerimiz büyük bir üzüntüyle ağırlaşıyor, ruhlarımız parçalanıyordu. Ama özgür olacaktık... Her şey yitip gitmişti ve biz sessizce, karlı geceye doğru yürüdük. "

Var Olma Dansı

Reis Joseph'in erkek kardeşi Ollakot'un karısı, Wetatnomi

 

Kartal veya benzeri türden yırtıcı bir kuşun kanatlarından oluşan bel ya da omuz takısı "Geleneksel Kuzey Dansı"nın en can alıcı görüntüsü. Dededen ve babadan oğla aktarılan bir dans bu. Giysilerin önemli bir bölümü de atadan kalma. "Ot Dansı"nda eğilip büküldüler, "Geleneksel Kuzey Dan$ı"nda kartal gibi uçtular, "Erkeklerin Havalı Dansı"nda hızlandılar, yavaşladılar, "Kadınların Zil Dansı"nda rüya gördüler ve şimdi sırada "Geyik Dansı"

Var Olma Dansı

Eriyen kabileler

 

“Nerede bugün Pequotlar? Narragansettler, Mohawklar, Pokanoketler ve halkımın bir zamanlar güçlü olan diğer kabileleri nerede? Yaz güneşinin altında eriyip giden kar gibi, beyaz adamın açgözlülüğü ve baskısıyla yok oldular.”

Yorumlar

  • En kadim dans bu olabilir

  • çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun