Mayıs 18, 2024

Tutankamon Lanetli Mi? - Friendz10

Böyle bir laneti veya lanet söylemini aslında gazeteler tiraj kazanmak için uydurmuştur. 1922'de Howard Carter tarafından keşfedildiğinde, Tutankamon'un mezarına giren herkesin korkuya kapılmasına neden olan "firavunun laneti" hikayesi, Daily Express'in Kahire muhabirinin işiydi (bu hikaye daha sonra Daily Mail ve New York Times tarafından tekrarlanmıştır). Bu haberde, üzerinde şu yazıların olduğu bir kitabeden bahsedildi:

 

"Bu kutsal mezara her kim giriyorsa, çok geçmeden ölümün kolları onu ziyaret edecektir."

 

Böyle bir kitabe yoktur. Buna en yakın denklikte yazı, tanrı Anubis'e adanmış bir mabedin üzerinde bulunuyor ve orada da şu yazıyor:

 

"Gizli odanın kumun içinde boğulmasını engelleyen benim. Ben ölülerin korunması için varım."

Tutankamon Lanetli Mi? - Friendz10

Carter'in keşif gezisinden önce Sir Arthur Conan Doyle -perilere olan inancıyla meşhurdu-  basının kafasına "korkunç bir lanetin" tohumlarını çoktan ekmişti. Carter'ın sponsoru Lord Caernavon, mezarın açılmasından birkaç hafta sonra mikrobik bir sivrisinek ısırığından ölünce, Marie Corelli (çok satan sansasyonel kitapların yazarı ve zamanının Dan Brown'u) mührü açtığı takdirde neler olacağı konusunda onu uyardığım iddia etti.

Tutankamon Lanetli Mi? - Friendz10

Aslında ikisi de, yüz yıldan daha az bir ömre sahip olan ve Jane Loudon Webb adlı genç bir İngiliz romancı tarafından ortaya atılmış batıl inancı yineliyordu. Webb'in son derece popüler romanı Mumya (1828), kendisini kutsal görmeyenlerden intikam almak için canlanan bir mumyanın bulunduğu lanetli bir mezar fikrini tek başına ortaya attı.Bu tema bundan sonraki hikayelerin her türlüsüne girdi ama konunun asıl kırılma noktası "Tutankamon çılgınlığı"nın ortaya çıkışıyla birlikte oldu. Eski bir Mısır mezarında hiçbir lanet bulunamamıştır.

Tutankamon Lanetli Mi? - Friendz10

2002'de British Medical Journal’da yayınlanan bir araştırma­ya göre, Tutankamon'un "laneti" sonucu öldüğü öne sürülen 26 kişiden sadece altısı mezarın açılışının ilk 10 yılında öldü; hiç şüphesiz bir numaralı hedef olan Howard Carter 17 yıl daha yaşadı. Ama hikaye burada bitmiyordu. 1970 gibi oldukça geç bir tarihte, mezardan çıkarılan elişleri sergisi batıyı dolaştığı sırada, San Francisco'da sergiyi koruyan bir polis memuru "mumyanın lanetinden" dolayı hafif bir felç geçirdiğinden yakınıyordu.

Tutankamon Lanetli Mi? - Friendz10

2005'te Tutankamon'un mumyasının bilgisayarlı tomogra­fiden geçirilmesiyle, 19 yaşındaki firavunun 1,70 m boyunda ve sıska olduğu ve üst çene dişlerinin alt çene dişlerinden önde yer aldığı ortaya çıktı. Tutankamon kardeşi tarafından öldü­rülmedi, dizinin iltihap kapması sonucu öldü. Öyle mi dersin?

Yorumlar

  • Lanet var mı bilmem ama inanılmaz olayların yaşandığı kesin

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun