Mayıs 16, 2024

Pantolonun Yolculuğu (V) – Friendz10

Ne var ki, bu gösterişli pantolon­lar yalnızca kısa bir süre gözde ola­bildi. 17. yüzyıl boyunca sadelik egemenliğini korudu. Orta Avrupalı erkekler, geniş ve kapitone pantolon­lardan uzaklaşarak, pamuklu şişlikle­rin ve edep yeri kapağının olmadığı, dizlere kadar uzayan dar kısa panto­lonlar giymeye başladılar. Ama çok yakında kökten bir değişim yaşana­caktı. 1660 yılında Paris'te etekli bir adam, moda tarihinde yeni bir sayfa açtı. Hollanda elçisi Rheingraf Salm, hayal ürünü erkek pantolonları dizi­sinin en yüksek ve son noktasını oluşturan etek-pantolona adını veren kişi oldu. "Rheingraf pantolonları", kısa sürede, bol süslü, eteğe benze­yen bir nesneye, bir etek-pantolona dönüştü ve Fransa saray çevresinde çılgın yandaşlar edindi.

Pantolonun Yolculuğu (V) – Friendz10

Aynı dönemlerde Fransa Kralı XIV. Louis'nin sarayındaki Avrupalı soylular, bu modanın tanıtımını çok iyi yaptılar. Dolayısıyla, bütün Av­rupa'da soylu erkekler arasında "Rheingraf” pantolonları, uzun kı­vırcık peruklar ve kurdeleyle süslü yüksek ökçeli ayakkabılar yaygın­laştı... Böylece. Fransa, erkek panto­lonları tarihinde ilk kez modayı be­lirleyen bir numaralı devlet oluyor­du. Gerçekten de bu lüks moda, yal­nızca soylu çevrelerle sınırlı kalan katı bir tarz olarak yaşadı. Vatandaş­lar, inşaat işçileri ve zanaatkarlar, sı­radan, geniş ve kısa pantolonlarını giymeye devam ettiler.

Pantolonun Yolculuğu (V) – Friendz10

Daha sonra yaşanan Rokoko döne­minde, erkek giysilerinde, yalnızca etek-pantolonlarla yetinilmedi; kadın giysilerine aşırı benzeyen, hatta daha zengin ve renkli modeller ortaya çık­tı. Erkekler ince dantellerden, par­fümlerden ve allıktan hoşlanıyorlar; yapmacık ve cilveli davranışlarda bulunuyorlardı. Bu yüzden, çok geç­meden, zengin görünümlü "Rheing­raf pantolonlarının yerini, onun ya­rısı kadar bol olan "Culotte" (sözlük anlamı "popo örtüsü", çeviri anlamı "dize kadar inen kısa pantolon") aldı.

Pantolonun Yolculuğu (V) – Friendz10

"Culotte" (Külot) pantolonları, kı­sa sürede daralarak vücuda yapışan çoraplı pantolonlara dönüştü. Artois Dükü, bu daracık pantolonları yal­nızca üstten giyebildiğini belirtiyor­du. Pek çok uşak bu giysiyi tutmakla görevliydi. Bu dar pantolonlarda apaçık ortaya çıkan erkeklik organ­ları, zincirlerle ve kordonlarla süsle­nen ince bir kapakla gizleniyordu. Söz konusu hantal giyim tarzı, "An­cien regime"in (eski düzen) ince zevkine uymuyordu.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun